Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Slovakya’nın başkenti Bratislava’da yabancı gazetelere açıklamalarda bulundu. Bakan Çelik,  241 şehidi ve işgal girişimini görmezden gelip FETÖ’cü teröristleri korumaya kalkan AB’li yöneticilere verdi veriştirdi.

Bize akıl vermesinler

AB’li yöneticilerin darbecilerin aleyhine tek cümlesinin bulunmadığının tespitini yapan Bakan Çelik, şu sözleri sarf etti: “Bu bakımdan hükümetimizin ve halkımızın yaşadığı hayal kırıklığını açık bir şekilde anlattım.Darbeden 24 sonra yapılan açıklamalarda taraflara itidal çağrısında bulunuluyor. Burada taraflar yok, bizi öldürmek isteyenler var, bir de biz varız. Dolayısıyla burada bize itidal çağrısı değil, darbecilere kınama çağrısı yapılması lazım.”

İntikam değil adalet

AB’nin OHAL kararını da eleştirdiğini hatırlatan Bakan Çelik, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu ve darbecilerin öldürülmemesinin bunu kanıtladığı belirterek, “Bakın darbeden bir gün sonra 16 Temmuz’da ve 17 Temmuz’da çatışmalar sürerken, bütün darbeci askerleri öldürebilirdik. Henüz yakalanmamışlardı ama bunu yapmadık. Canlı yakaladık ve hukukun önüne çıkarmak için. Arkasından Cumhurbaşkanımızı öldürmek isteyen tim, 10 gün boyunca ormanda saklandı. Onlar yakalandığında çatışmada öldürülebilirdi ama bunun yerine canlı yakalamak tercih edildi. Demek ki onları hukukun önüne çıkarmak istiyoruz, intikam istemiyoruz. Adalet istiyoruz” diye konuştu.

Millete ders veremezsiniz

Türk milletinin 15 Temmuz’da sadece darbecileri yenmediğini, aynı zamanda demokrasi ve insan haklarına sahip çıktığını dile getiren Bakan Çelik, kimsenin millete ders veremeyeceğinin altını çizerek, “Dolayısıyla birileri bize dayattığı için biz demokrasiye ve hukuk devletine sahip çıkıyor değiliz. Bunun ispatı nedir? Tanklara karşı, savaş uçaklarına karşı, bizim insanlarımız sokağa dökülmüş, hayatlarını ortaya koymuştur. Eğer insanımız demokrasiyi korumak için, hukuk devletini korumak için, askeri bir diktatörlüğü engellemek için sokaklara dökülmüşse ve hayatını ortaya koymuşsa, hiç kimse Türkiye’ye demokrasi ve insan hakları ve hukuk devleti konusunda ders veremez. Tam tersine demokrasi konusunda Türk insanından ders alması gerekir” ifadelerini kullandı.

Ziyarete gelmemeleri yanlış

Çelik, ayrıca Charlie Hebdo saldırısında kol kola yürüyen dünya liderlerinin Türkiye’yi sadece 15 Temmuz’da değil tüm terör saldırılarındayalnız bıraktığını aktardı. 15 Temmuz’un Charlie Hebdo saldırısında çok daha büyük olduğunu kaydeden Çelik, “Darbe girişimi, savaş uçaklarıyla, savaş helikopterleriyle yapılmış, çok büyük bir terörist saldırıdır. Bunun karşısında bir ay boyunca hiçbir AB yetkilisi Türkiye’yi ziyaret etmedi. Bu dayanışma konusunda büyük bir eksikliktir, dünyaya verilen demokrasi mesajı konusunda büyük bir eksikliktir.” değerlendirmesini yaptı.

Editör: TE Bilisim