İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 19 Ocak 2014’te Adana ve Hatay’da MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin, olayı organize ettikleri belirtilen Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) “sivil imamı” 11 kişi ile bir tuğgeneralin de aralarında bulunduğu 55 şüpheli hakkında yeni bir iddianame hazırladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, yaptığı açıklamada olaya ilişkin açılan 4 dava haricinde, 55 şüphelinin yer aldığı yeni bir iddianame hazırlandığını ve iddianamenin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildiğini bildirdi.

AKILLARA ADİL ÖKSÜZ GELDİ

Fidan, iddianamede yer verilen “sivil imam”lardan en önemlilerinin, MİT tırlarının durdurulduğu olay yerindeki görevlilerin imamları konumundaki öğretmen Bayram Andaç ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzman yardımcısı Muharrem Gözüküçük olduğu bilgisini vererek, bu “imam”ların ABD Büyükelçiliği ve ABD İstanbul Başkonsolosluğu ile telefonla irtibat kurduklarının da ortaya çıktığını dile getirdi. Adana’nın Ceyhan ilçesinde 19 Ocak 2014’te MİT tırlarının durdurulmaya çalışıldığını ve karşı çıkan görevliler sayesinde bu eylemin başarısızlığa

uğratıldığını söyleyen Fidan, ardından hem Andaç’ın hem de Gözüküçük’ün ABD İstanbul Başkonsolosluğu ve ABD Büyükelçiliği ile yaptığı görüşmelerin tarih ve süre bilgilerini de verdi. Fidan geçen hafta içinde ABD Büyükelçiliğine bir yazı gönderdiğini de aktararak “Belirtilen tarihlerde hangi gerekçelerle Büyükelçilik ve Başkonsolosluğun arandığı, hangi nedenlerle görüşme yapıldığını sordum. Görüşme içeriğinin bildirilmesini istedim. Cevabını bekliyorum. Tırların durdurulması, görüntülerin ifşa edilmesi, aynı amaca yönelik uluslararası bir operasyondur” dedi. Hatırlanacağı üzere 15 Temmuz firarisi Adil Öksüz’ün de darbe girişiminden 6 gün sonra ABD İstanbul Başkonsolosluğu’ndan telefonla arandığı ortaya çıkmıştı. ABD Büyükelçiliği’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Vize iptali bilgisini vermek için aradık” denildi.

“TALİMATI PENSİLVANYA’DAN ALDIM”

Öte yandan iddianamede, FETÖ’nün üst düzey yöneticilerinden olan ve başka FETÖ dosyasından tutuklu bulunan örgütün üst düzey yöneticisi konumundaki bir kişinin gizli tanık ifadesi de dikkat çekti.

Bu bu tanığın, “MİT tırlarının durdurulması talimatını, Pensilvanya’da yüz yüze görüştüğüm Fetullah Gülen bizzat verdi. Gülen, her türlü çalışmanın yapılması, tırların durdurularak görüntülerinin kayda alınması ve çarşaf çarşaf yayınlatılması talimatı verdi” şeklinde beyanda bulunduğu aktarıldı.

Editör: TE Bilisim