Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım, “Parçalanmış Bir Dünyada Barış ve Güvenliği Yeniden Düşünmek” temasıyla bu yıl ikincisi düzenlenen TRT World Forumu’na katıldı.

“3.5 MİLYON İNSANA KUCAK AÇTIK”

Forumun açılışında konuşan Binali Yıldırım, Suriye’de 2011 yılından bu yana devam eden iç savaşa dikkati çekti. Türkiye’nin, 8 yılı aşan iç savaş sebebiyle en büyük bedel ödeyen ülkelerden biri olduğunu belirten Yıldırım, “Lübnan da Ürdün de aynı bedeli ödüyor. 3,5 milyon kardeşimize kucak açtık, onların hayata tutunmalarına vesile olduk. Bazı ülkeler bunu anlamakta zorlanıyor. ’30 milyar dolar para harcadınız’ diyorlar. Anlamıyorlar, anlayamıyorlar. Çünkü mesele insan olunca, mesele insanı yaşatmak olunca paranın değeri olmaz. Bir insanı kurtarmak bir cihanı kurtarmak demektir. Bizim anlaşımız, inancımız bunu gerektiriyor.” ifadelerini kullandı.

“TERÖR HİÇBİR ŞEKİLDE FİNANSE EDİLMEMELİ”

Herkesin barış, huzur ve güven içinde yaşadığı bir dünya hedefine ulaşmanın güçlü ülkelerin ‘adil davranma ve iyi niyete dayalı’ iş birliği yapmalarıyla mümkün olduğunu belirten Yıldırım, iş birliği yapılması gereken konular arasında ilk olarak terörle mücadelenin geldiğini söyledi.

Terör ve terörizmin lkeye, etkin kimliğe, dine bakmadan kayıtsız ve şartsız reddedilmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, terörün hiçbir şekilde finanse edilmemesi, para ve silah desteği sağlanmaması gerektiğini söyledi.

“ABD ZIRVALIYOR”

TBMM Başkanı Yıldırım, 35 bin masum insanı katleden eli kanlı terör örgütü PKK’nın, PYD/PKK adıyla Suriye’de faaliyetini sürdürdüğünü belirterek, terörü finanse eden ABD’yi eleştirdi. NATO müttefiki ABD’nin desteğiyle PYD/PKK’nın faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Yıldırım, “Binlerce tır silah, füze, her türlü mühimmat bu terör örgütüne aktarılıyor. Bu soruyu sorduğumuzda müttefikimiz ve dostumuz olan ülkenin verdiği cevap çok enteresan, ‘Biz onlarla stratejik bir işbirliği yapmıyoruz, taktik bir işbirliği yapıyoruz’. Ne demek? Zırva. Terör örgütüyle iş birliğinin hiçbir şekilde mazur görülecek yanı yoktur.” diye konuştu.

“DARBENİN TALİMATINI GÜLEN VERDİ!”

15 Temmuz’da 251 kişinin şehit olduğu hain işgal girişimini gerçekleştiren Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşısı Gülen’in ABD’de bir malikanede yaşadığını belirten Yıldırım, darbenin talimatının teröristbaşı tarafından verildiğini söyledi. Her türlü bilgi ve belgenin müttefik ülkelere verildiğini vurgulayan Yıldırım, “Madem vermiyorsun kardeşim adamın yaşamına sınırlama da mı getiremiyorsun? Hiçbir şey olmamış gibi yaşamaya devam etmesine niye izin veriyorsun? Niye bir soruşturma dahi başlatmıyorsun? Yoksa arkasından başka şeyler çıkacağından mı endişe ediyorsun? Türkiye dosyalar dolusu belgeleri önlerine koydu ama çıt yok.” dedi.

TBMM Başkanı Yıldırım, “Kudüs’te, Filistin’de karar alınıp da İsrail’in uygulamadığı Güvenlik Konseyi kararının sayısı ne kadardır? Yani bazı ülkeler için ‘Bu bir mecburiyettir, uygulanmazsa onların felaketine sebeptir’ diyeceksiniz, bazı ülkeler uygulamayınca hiçbir şey olmayacak, hiçbir sonucu olmayacak. Peki bu kuruma, bu sisteme insanları nasıl inandıracağız?” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim