Çavuşoğlu, ABD’nin Suriye’den çekilme sürecini koordine ettiklerini anlatarak, “New Jersey’de FETÖ imamı tutuklandı. Hakan Atilla her an gelebilir” ifadelerini kullandı.

Suriye’nin bütünlüğünü sağlamak için sınır ötesi harekât hazırlığı yaptıklarını açıklayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Türkiye, gireceğim der ise girer” iddialı açıklamasıyla meydan okudu. Çavuşoğlu, medya temsilcileri ile bir araya geldiği Ankara’daki toplantıda gündeme ilişkin önemli mesajlar verdi. Çavuşoğlu, Fırat Kalkanı Harekâtı ile DAEŞ’ten temizlenen bölgeye 3 bin seviyelerinden çok daha fazla insanın ülkelerine döndüğünü hatırlatarak, “Biz, Suriye’de siyasi çözüm için çalışıyoruz. Fırat’ın doğusu için kararlıyız” dedi. Çavuşoğlu, YPG’nin taciz ve tehditlerinin Türkiye’ye yönelik artması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘operasyon’ açıklamasından sonra, ABD’nin Suriye’den çekilmeye karar verdiğini belirtti. Çavuşoğlu, çekilmenin nasıl olacağıyla ilgili temasları askeri ve diplomatik düzeyde sürdürdüklerini de kaydetti.

“FİLİSTİN DAVASI ÖNCELİĞİMİZDİR”

ABD’nin çekilme sürecini koordine ettiklerini anlatan Mevlüt Çavuşoğlu, “Çekilme, PYD’nin mevcut gündemine hizmet etmemeli… Bunu muhataplarımıza da ilettik” diye konuştu. Bütün dünyanın aynı şeyi söylediğini belirten Çavuşoğlu, “Dünya, Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonumuzu tanıyor. Dünya, ‘Türkiye gireceğim derse girer’ diyor” dedi. Irak’tan da PKK’yı temizlemeye kararlı olduklarını anlatan Dışişleri Bakanı, “Bunu tabii ki; Irak Hükümeti ile birlikte yapacağız” şeklinde konuştu. Çavuşoğlu, Filistin Davası hakkında şöyle konuştu:

“Filistin meselesi yine önceliğimiz. İsrail’in yerleşim faaliyetlerini sürdürmesi, saldırgan tutumunu devam ettirmesi Ortadoğu’daki sorunları büyütmüştür. ABD’nin taraflı aldığı büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı, Ortadoğu’da barış sürecini riske atmıştır.”

“HAKAN ATİLLA HER AN GELEBİLİR”

FBI’nın FETÖ’yle ilgili kapsamlı soruşturma açtığını anlatan Mevlüt Çavuşoğlu, “FETÖ’nün New Jersey imamı tutuklandı. ABD ilişkileri pozitif noktaya gitmeye başlamıştır. Normalleşme gerçekleşiyor” dedi. Çavuşoğlu, siyasi karar ile haksız ve hukuksuz olarak tutuklanan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın her an Türkiye’ye dönebileceğini de açıkladı. Dışişleri Bakanı, ABD’nin çekilmesinden sonra Fransa’nın koalisyon ile alakalı taahhütlerine bağlı kalacağını açıklamasını yorumlarken, “Fransa, Suriye’de terör örgütü YPG’yi korumak için kalacaksa kendisine faydası olmaz” uyarısında bulundu. Çavuşoğlu son olarak, ABD’nin Suriye’den çekilme kararını değerlendirmek için Rusya’ya gideceklerini, Moskova’da bundan sonra atılacak adımları görüşeceklerini kaydetti.

Editör: TE Bilisim