Türkiye’ye uygulanan silah satışına kısıtlamaların sebebi Suriye’deki PKK yuvalarına yapılan başarılı operasyonlar olduğu belirtildi.

Terör örgütü PKK’nın ülkede serbestçe propaganda yapmasına izin veren, haraç toplamasına göz yuman, dağ kadrosunun finanse edilmesine ses çıkarmayan Almanya, 15 Temmuz hain darbe girişiminin arkasındaki Fetullahçı Terör Örgütü’ne de kucak açıp, iltica taleplerini kabul ederek Türkiye düşmanı olduğunu bir kere daha ortaya koydu. Türkiye’ye “Suriye’ye sınır ötesi operasyonlardan kaçınma” çağrısı yapan Merkel hükümeti, Türkiye’nin silah alım taleplerinin değerlendirilmesinde Alman silahlarının terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlarda kullanılma riskini dikkate aldığını açıkladı.

SOL PARTİ SORDU, BAKANLIK CEVAPLADI

Türkiye’ye silah satışlarına karşı çıkan Sol Parti’nin Alman hükümetine verdiği soru önergesi, Ekonomi Bakanlığı tarafından cevapladı. Sol Parti soru önergesinde, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki askeri operasyonlarına dikkat çekerek, bunların Alman hükümetinin silah ihracatı onaylarını etkileyip etkilemediğini sordu. Ekonomi Bakanlığı bu soruya yanıt verirken, öncelikle hükümetin silah ihracatı kararlarında, son derece sorumlu ve sınırlandırıcı bir politika izlediğinin altını çizdi.

15 TEMMUZ’DAN SONRA “ÖZEL” İNCELEME

Alman şirketlerinin Türkiye’ye silah ya da askeri malzeme satışı için yaptıkları başvuruların, hükümet tarafından tek tek, Alman dış ve güvenlik çıkarları dikkate alınarak incelendiğine dikkat çekilen yanıtta, zaten Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yaşanan süreçte, bu tür silah ihracatı başvurularının çok daha ayrıntılı incelendiği vurgulandı. Bakanlık, bu konuda karar verilirken, Alman silahlarının terör örgütü Suriye PKK’sına yönelik sınır ötesi operasyonlarda kullanılma riskinin de dikkate alındığının altını çizdi. Türkiye’nin Suriye’nn kuzeyinde gerçekleştirdiği operasyonlara ilişkin de açıklama yapan Alman hükümeti, Sol Parti önergesine verdiği cevapta şu ifadeleri kullandı:

PKK’YA OPERASYONA ELEŞTİRİ!

“Birçok kez Türk tarafına sorumlu hareket edilmesi, Suriye bağlamında askeri harekatlardan kaçınılması çağrısında bulunuldu. Yine aynı şekilde, Türkiye’nin kasım ayı sonunda YPG mevzilerini hedef almasını da federal hükümet, önemli diğer partnerlerimizle birlikte, eleştirel bir şekilde, Türk hükümetinin dikkatine getirdi.”

MÜTTEFİKLİK HİÇE SAYILIYOR

Türkiye son dönemde Almanya ile yürütülen temaslarda, NATO bünyesindeki müttefiklik ilişkilerine de vurgu yaparak, silah satışındaki kısıtlamaların kaldırılması, sevkiyatlara onay verilmesi yönündeki girişimlerini yoğunlaştırdı. Alman hükümeti ise, muhalefet ile kamuoyu baskısı nedeniyle konuya son derece temkinli yaklaşırken, Türkiye’nin Suriye’de yeni bir askeri harekatının yol açabileceği istikrarsızlık nedeniyle de adım atmakta isteksiz davranıyor. Almanya 2016 yılında yaklaşık 83 milyon euro tutarında savunma sanayi ürününün Türkiye’ye satışına onay verirken, bu tutar 2017 yılında yaklaşık 34 milyon euroya gerilemişti. 2018 yılının ilk yarısında ise Türkiye’ye ihracat onayı 10 milyon 109 bin ile sınırlı kaldı.

FETÖ’CÜLERE KUCAK AÇTI

Terör örgütü PKK’yı koruma sevdasına düşen Almanya, öte yandan bir diğer terör örgütü FETÖ mensuplarına da kucak açarak Türkiye düşmanı olduğunu gösterdi. Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra binlerce FETÖ’cüyü ülkeye kabul eden Alman makamları, terör örgütünün burada faaliyet göstermesine ve serbest bir şekilde propaganda yapmasına izin veriyor. Almanya’nın 20 bine yakın FETÖ’cüye iltica hakkı tanıdığı ifade ediliyor.

Editör: TE Bilisim