Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği karar, Almanya’nın Deutsche Welle (DW) gazetesi tarafından, “AYM’den tutuklu gazeteciler için emsal karar” başlığıyla verildi. Haberin devamında, AYM’nin Mehmet Altan ve Şahin Alpay için verdiği tahliye kararı, “Tutuklu bütün gazeteciler için tahliye umuduna yol açtı” ifadeleri yer aldı.

“ANAYASA’YI GÖZET”

Öte yandan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AYM’nin kararına sert tepki gösterdi. Bozdağ, Anayasa ve yasada belirtilen konularla sınırlı bireysel başvuruları incelemenin ve karara bağlamanın, AYM’nin yetkisi ve görevi dahilinde olduğunu anımsattı. Bireysel başvurunun, AYM’yi güçlendirdiği gibi kişisel hak ve özgürlükler bakımından da önemli bir yargısal güvence olduğunu belirten Bozdağ, şunları kaydetti: “Bireysel başvuruları inceleyip karara bağlarken Anayasa Mahkemesi, ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesi ya da temyiz mahkemesi veyahut da süper temyiz mahkemesi gibi davranamaz ve bu mahkemeler gibi karar veremez. AYM’nin Alpay ve Altan kararları, Can Dündar kararının kötü ve yanlış bir tekrarından ibarettir. Anayasa Mahkemesi, algıları değil Anayasa ve yasaları gözetmek ve gereğini yapmakla yükümlüdür.”

FETÖ’ye mi hizmet ediliyor?

AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin ise AYM’nin, 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin hemen arifesinde bu darbe girişimini adeta zil takarak haber veren, destekleyen FETÖ’cü isimlerin tutukluluklarını hak ihlali olarak görmesinin, hukuka aykırı olmasının yanı sıra aynı zamanda terör örgütlerini ve teröristleri cesaretlendirmek, terörle mücadeleyi zayıflatmak ve milli güvenliğimizi tehlikeye atmak demek olduğunu kaydetti.

Fatih Şahin, “AYM bu kararıyla son günlerde FETÖ’de yaşanan çözülmelerin önüne geçmeye mi çalışmaktadır? AYM daha önce de Dündar kararında girmiş olduğu bu tehlikeli girdaptan çıkmalı, hukuku ve adaleti gözeterek çalışmalarını sürdürmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim