Önceki gün Somali Konferansı’na katılmak üzere Londra’ya hareket eden Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere’nin başkentinde sıcak temaslarda bulundu. Yıldırım, ev sahibi olan İngiltere Başbakanı Theresa May ile yaptığı görüşmede, İki ülkenin ortak gündeminde yer alan bölgesel ve uluslararası konuları ele aldı. Yıldırım, Brexit süreci ve sonrası dahil olmak üzere İngiltere ile ikili iş birliğine dair fırsatları en iyi şekilde değerlendirme arzusunu dile getirdi. Daha sonra İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ı kabul eden Yıldırım, Johnson ile Brexit sonrası yaşanacak ve Ortadoğu’daki gelişmeleri masaya yatırdı.

GÖRÜŞME TRAFİĞİ

Yıldırım, FETÖ ve PKK’nın ana karargahına dönüşen Almanya’nın Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile de 30 dakikalık bir toplantı yaparken, görüşmenin detayları hakkında bilgi paylaşılmadı. Yıldırım ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın Lancaster House yerleşkesinde 30 dakika süren zirvede Somali’nin istikrara kavuşması konusunda fikir alışverişi yapılırken, bölgesel sorunlarda değerlendirildi.

Yıldırım’ın, en kritik görüşmelerinden bir diğeri ise PKK’ya silah verme kararı sonrası ilişkilerin bir kez daha gerildiği ABD’nin Savunma Bakanı James Mattis ile oldu. Yarım saat süren görüşmeye ilişkin açıklama yapan Pentagon Sözcüsü Dana W. White, “Başbakan Yıldırım ve Savunma Bakanı Mattis ikili güvenlik konularını görüşmek üzere bugün Londra’da bir araya geldi. Mattis, ABD’nin NATO müttefikini korumaya olan bağlığını teyit etti” dedi.

Editör: TE Bilisim