Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) Etiyopya’da “hayır kurumu” ismi altında Türkiye’den ve Etiyopya’dan topladığı bağışlar ile kurduğu okulları yasa dışı usullerle kendi üstüne geçirdiği ortaya çıktı.

FETÖ yöneticileri ve okulları hakkında dün Etiyopya savcılığına yapılan suç duyurusu ile teslim edilen bazı belge ve dokümanlara ulaşıldı.

Belgelerde, Etiyopya’da öncelikli olarak “Ömeriye Eğitim ve Sağlık Vakfı Hayır Kurumu” ismi ile faaliyet gösteren ve bu adla okul işletmeye başlayan örgütün, 2009’da bütün varlıklarını Kaynak adlı şirkete sattığı görüldü.

Ülke yasalarınca, hayır kurumlarının mal varlıklarını başka bir özel şirkete devretme yetkisi bulunmazken, satış sözleşmelerinin altındaki imzalar da ayrıca dikkati çekti.

ÇEVİRİDE “HAYIR KURUMU” İBARESİ

Okulların Oromiya eyaletinin Sebbeta kesimindeki kampüs arazisinin bu vakıf adına Erol Dede tarafından Kaynak adlı şirket adına örgütün eski Etiyopya sorumlusu Murat Yıldırım’a satıldığı görüldü.

“Hayır kurumu” olarak kayıtlara geçen vakfa ait yaklaşık 21 dönümlük arazi 500 bin birra (110 bin lira) şirkete satılırken, örgüte ait Nifas Silk-Lafto’daki bir okul da 1 milyon 718 bin birra (380 bin lira) şirkete geçmiş.

Oromiya’daki arazinin Oromo lisanında yazılan satış sözleşmesinde vakfın isminde yer alan “hayır kurumu” ibaresinin çevrilmemiş olmasının da yapılan hukuksuzluğun üstünü örtme gayreti olduğu anlaşıldı.

AYNI KURUM KENYA’DAKİ OKULLARI DA İŞLETİYOR

Diğer yandan Etiyopya’da kurulan ve tüm malvarlıklarını şirkete geçirdiği anlaşılan örgütün aynı isimde Kenya’da da bir vakfı bulunuyor.

1998’de kurulan Ömeriye Eğitim ve Sağlık Vakfı, hala Kenya’da Light Akademi adını taşıyan FETÖ okullarını ve KYM Afya Hastanesini yönetiyor.

FETÖ’cüler hakkında suç duyurusunda bulunan ve güvenlik gerekçesi ile adını vermek istemeyen eski çalışanlar, şirketin örgütün yardım paralarını çalmaktan belgede sahteciliğe, vergi kaçakçılığından okullardaki hukuksuzluklara kadar pek çok yasa dışı iş yaptığını anlattı.

Geçen sene, Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome’nin FETÖ okullarının yönetiminin Türkiye’ye teslim edileceğini açıklamasının ardından örgüte ait kurumlar, Kaynak isimli şirketten başka bir FETÖ iştiraki olan Stem adlı şirkete hileli şekilde satılmıştı.

Kaynak: AA

Editör: TE Bilisim