Doğu Afrika ülkelerinden olan Komor İslam Cumhuriyeti, Madakaskar’la Mozambik arasında Hint Okyanusu’nun içinde yer alan takımadalardan ibarettir. Doğusunda Madakaskar, batısında Mozambik yer alır. Ülkeyi oluşturan takımadaların en büyük üçü şunlardır: Büyük Komor adası: 1148 km2, Anjuan Adası: 424 km2, Moheli Adası: 290 km2. Bunların dışında kalan birkaç küçük ada da Komor Adaları grubuna dâhildir. Hali hazırda devlet başkanlığı görevinde Azali Assoumani’nin bulunduğu ülkenin başkenti Moroni’dir.

Komor Adalarının asıl adı Kamer Adaları’dır. Zira Osmanlı arşivlerinde ve Arapça kayıtlarda bu isimle geçer. Arapça’dan dilimize de geçen Kamer kelimesi “ay” anlamına gelir. Fakat son yüzyıllarda sömürge faaliyetlerine maruz kaldığı Fransa bu ismi “Komor (Comores)” olarak okumuş ve resmi işlemlerde bu isim kullanılmıştır.

Halkın yüzde 99’u Müslüman

Komor (Kamer) Adaları’na İslam 14. yüzyılda girmiştir ve halkın tamamı Müslüman olmuştur. Öyle ki halkının yüzde yüzü Müslüman olan Somali gibi ülkelerden sonra Müslüman oranında ikinci sırada yer almaktadır. Ülke nüfusunun yüzde 99’u Müslüman’dır. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında sayılan Komor’da Fransa tarafından ülkeye yerleştirilen Katolik Hıristiyanlara ve bir kısım Hindulara rastlamak da mümkün.

Başkent: Moroni

Nüfus: 788 bin

Konum: Hint Okyanusu’nda bir takımada

Müslüman oranı:  %99

Resmi dil: Fransızca, Arapça, Komor dili

İklim ve bitki örtüsü: Tropikal iklim, bitki örtüsü plantasyon ve savanlar

Para birimi: Komor frankı (KMF)

Yüzölçümü: 2 bin 34 km2

Kişi başı milli gelir 159 dolar

Ülkelerin resmi diller Fransızca, Arapça ve Komor dilidir. Para birimi Komor Frankı olan ülkede 2009 yılında hesaplanan gayri safi milli hâsılada kişi başına bin 159 $ düşmektedir. 788 bin nüfusa sahibi ülkede ekonomi hayvancılığın yanı sıra tahıl, patates ve baharat üretimi üzerinedir.

Bağımsızlık mücadelesi netice verdi ancak sömürge sürüyor

1870’li yıllardan başlayarak yüz yılı aşkın bir süre Cezayir’de olduğu gibi Fransız işgalinde kalan Komor Adaları, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra fiili bağımsızlık mücadelesi başlattı ve 1974’te işgalciler adalardaki halkın tercihlerini dikkate almak zorunda kaldı. Adalarda yapılan referandumdan yüzde 95’in üzerinde bağımsızlık talebi çıkınca 1 Ocak 1976’da Fransa Mayot adası dışındaki Komor adalarının bağımsızlığını kabul etmek zorunda kaldı. Ancak dolaylı şekilde sömürge devam etti.

Dünyanın en fakir 50 ülkesi arasında 26. sırada

Dünyanın incisi Kara Kıta Afrika’daki ülkeler fakirlik sıralamasında en önde geliyor. 2016’da yıllık gelirin kişi başına 275,98 dolar yani 878 Türk lirası olduğu Burundi’nin en başında yer aldığı listenin 26. sırasında Komorlar yer aldı. 788 bin nüfusa sahip olan ülkenin kişi başına düşen milli gelir (GSYİH) 810 dolar. Milli geliri ise sadece 623,7 milyon dolar.

Afrika’nın incisi: GabonDünya

Editör: TE Bilisim