17-25 Aralık 2013’teki kumpası ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davalarda yargılanan eski polis müdürleri ve askerler, firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edilmesinin ardından tutuklanan ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’un irtibatları, soruşturmayı derinleştiriyor. Topuz, 25 Eylül’de gözaltına alınmış, 4 Ekim’de de tutuklanma talebiyle İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilmişti. Savcılığın, sevk yazısına göre, Topuz’un “FETÖ/PDY’ye üye olmak” suçundan hakkında soruşturma yürütülen 121 kişiyle yoğun irtibatı tespit edildi. Topuz’un ayrıca FETÖ/PDY’nin şifreli haberleşme programı “ByLock” kullanan çok sayıda kişiyle de yüzlerce irtibatı belirlendi.

İSİMLER TEK TEK SAYILDI

Sevk yazısında aralarında Topuz’un irtibatlı olduğu birçok isme yer verildi. u isimler arasında 15 Temmuz darbe girişimine direnen herkesin vurulması, silah ve teçhizatlarının teslim edilmemesi” talimatını veren eski Emniyet Müdürü Zeki Taşkın ve 17/25 Aralık girişiminin yargı ayağını yöneten eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili firari sanık Zekeriya Öz, meslekten ihraç edilen Jandarma Yüzbaşı Mustafa Kenan Kozanoğlu da yer aldı. 1994-2017 arasında 120 kez yurt dışına giriş çıkış kaydı bulunan, başkası adına kayıtlı cep telefon numarasını kullandığı belirtilen Topuz’u, FETÖ’nün taşeron olarak kullandığı 17-25 Aralık girişiminde emniyet ve yargı ayağını yürüten şüphelilerle eylemin asıl faili konumundaki dış istihbarat ve ülkeler arasında “aracılık görevini” yürüttüğü ifade edildi. Savcılık tutuklama talebinde, Topuz’un 17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişimini yöneten FETÖ mensuplarıyla, FETÖ lideri Fetullah Gülen arasındaki irtibatı sağladığı, bu şekilde üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların varlığını gerekçe gösterdi.

Görüştüğü isimleri hatırlamadı!

Öte yandan Topuz, savcılık ifadesinde “İsmi geçen kişilerle görevi nedeniyle irtibat kurduğunu söyledi. Firari eski Emniyet Müdürü Tufan Ergüder ile Narkotik Şube Müdürü olduğu dönemde tanıştığını ve iş ilişkisi nedeniyle görüşmeye devam ettiğini iddia eden Topuz, bazı şahıslarla görüştüğünü hatırlamadığını ifade ederken FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile hiçbir irtibatının olmadığını ve Türkiye Cumhuriyeti aleyhine hiçbir yasa dışı işe girişmediğini öne sürdü.

Gözaltı sayısı artıyor

Soruşturma kapsamında ifadesi alınan ve tutuklanan şüpheli Metin Topuz’un beyanları doğrultusunda, savcılık soruşturmayı derinleştirdi. Topuz’un beyanları üzerine FETÖ örgütlenmesinde yönetici konumda olduğu tespit edilen S.C. ve K.İ.C. hakkında yakalama ve gözaltı kararı verildi. Söz konusu şüpheliler Amasya’da yakalanarak adli işlemleri için İstanbul’a getirildi.

Editör: TE Bilisim