Askerlerin “İki taraftan da sıklıkla yapılan bir olay sonrası iyi niyetle direniş göstermeden teslim oldukları” vurgulanırken kararın sözde hukuksuz olduğu öne sürüldü.

Batuhan Gülşah/Atina

Edirne 2. Sulh Ceza Hâkimliği, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı “Hudut kartalları” adlı sınır birliği ekiplerinin devriye görevi sırasında Pazarkule yakınlarında 1 Mart’ta yakalandıktan sonra tutuklanan Yunanistan ordusuna mensup teğmen Aggelos Mitretodis ile astsubay çavuş Dimitros Kouklatzis’in tutukluluk halinin devamına karar vermişti. Önceki gün görülen duruşmanın etkileri Yunan basınında sürüyor.

Askerlerin yaptıkları savunmalara geniş yer ayrılırken, iki askerin de dile getirdiği “Bu tür olaylar iki taraf arasında sıklıkla oluyor. Şimdiye kadar hiç büyütülmemişti. Türk askerler de yanlışlıkla Yunan tarafına geçtiği zaman kendi bölgelerine dönmeleri için bekler, üslerimize haber bile vermezdik. Türk askerler teslim olmamızı söyleyince hiç direniş göstermedik. Çünkü olayların büyümesini istemedik” ifadeleri öne çıkarıldı.

TAKAS TARTIŞMASI SÜRÜYOR

İki Yunan askerin de iyi niyet göstererek ve herhangi bir direniş sergilemeden teslim olduğuna dikkat çekilirken Türkiye’nin tutukluluğun sonlanması talebini üçüncü kez reddetmesinin hukuk dışı bir karar olduğu dile getirildi.

“Türkiye rehine olarak tuttuğu 2 askeri, 8 FETÖ’cü ile takas etmeden vazgeçmeyecek.” Şeklindeki küstah yorumda bulunan bazı milliyetçi yazarlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu politika sebebiyle sözde hukuksuz bir siyaset izlediği iddia edildi.

YUNAN YARGISININ SKANDAL KARARI

Tartışmalar devam ederken 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrasında firar eden darbecilerden Süleyman Özkaynakçı’nın serbest bırakılmasının ardından Yunan yargısından yeni bir skandal karar daha geldi. Zira darbeci Özkaynakçı’nın ev hapsinde tutulacağı ortaya çıktı.Karara göre Özkaynakçı sıkı denetim altında tutulacak ve her gün karakola götürülerek imza atacak.

Editör: TE Bilisim