Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişimi ve Suriye krizini görüşmek üzere İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’i kabul etti. Başbaşa yapılan görüşmenin ardından iki mevkidaş, ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, Suriye’nin geleceği ve işbirliğine yönelik çarpıcı mesajlar verirken, bakanlıktaki FETÖ temizliğine de değindi.

Toprak bütünlüğü sağlanmalı

Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda Türkiye ve İran’ın hem fikir olduğunu ifade eden Bakan Çavuşoğlu, fikir ayrılıkları olsa da bölgede istikrarın sağlanması gerektiğini kaydederek, “ Hemfikir olduğumuz konular var. Özellikle Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz. Bazı konularda görüş ayrılığımız bugüne kadar oldu ama o zamanlarda bile diyalogu hiç kesmedik. Biz Suriye’de kalıcı bir çözüm için İran’ın yapıcı rolünün önemini başından beri vurguluyoruz. Bugün de aynı çizgideyiz. İki ülkenin güvenliği konusu çok önemli. Biz İran’ın güvenliği ve istikrarını Türkiye’nin güvenliği ve istikrarı olarak görüyoruz. İran’ın da böyle düşündüğünü biliyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin terör örgütleri arasında Batının aksine ayrım yapmadan mücadele ettiğini belirten Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yaparak, “PKK-PEJAK-PYD arasında da bir ayrım görmüyoruz ve hepsinin de bölgenin ve özellikle Türkiye ve İran’ın tehdidi olduğunu biliyoruz. Bölgede DAEŞ, El Nusra gibi maalesef radikalleşen terör örgütleri var. Bunlara karşı birlikte mücadele etmemiz lazım. Suriye’de kalıcı barış ve çözüm için bundan sonraki süreçte de işbirliğini daha da güçlendireceğiz” şeklinde konuştu.

Ankara’ya çağırılan diplomatlara ilişkin bilgi veren Bakan Çavuşoğlu, 32 kişinin firari olduğunu ifade ederek, “Bangladeş’te görev yapan üç memurumuzu geri çağırmıştık. Bunlardan iki tanesi ABD’ye kaçtı. Bir tanesi Türkiye’ye döndü. Bakanlığımızda göreve başladı. Görevlendirmek için davet etmiştik. Merkezde görevlendirmek üzere toplam 208 diplomatik kariyer memurunu geriye çağırmıştık. Mazeretsiz izinsiz dönmeyen memur sayısı 32’dir. Bazılarının mazeretleri var , onlara biz izin verdik” dedi.

Biden ve Kerry geliyor

Çavuşoğlu ayrıca ABD’den Gülen’in iadesi için bir heyet geleceğini ayrıca üst düzey ziyaret beklediklerini aktardı. Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı John Kerry ve Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın gelmek istedikleri tarihlere yönelik bilgi verdiklerini ancak son teyidi vermediklerini ifade etti.

Türk halkı destan yazdı

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise ürk halkının darbe gecesi duruşunun bölge halkları için iftihar olduğunu söyleyerek,” Türkiye halkını, darbeciler karşısında gösterdikleri direnişten dolayı tebrik ederim. Bölge halklarına, darbe ve zor kullanımıyla demokrasiyi ve haklarını ellerinden almalarına izin vermediklerini gösterdiler” dedi.

Editör: TE Bilisim