Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Beştepe Külliyesi’nde Başkomutan Erdoğan’ın başkanlığında yürütülen Bakanlar Kurulu toplantısına verilen arada basın toplantısı düzenledi. Kurtulmuş, bakanlar kurulunda iki kanun hükmünde kararnamenin gündeme geldiğini ve kamudaki hainlerin vasıflarını yitirmesini içerdiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
Vasıflarını kaybedecekler
“Bunlardan biri olan 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de öncelikli olarak bazı bakanlıklarımız ve kurumlarımızdan gelen, kamu personeli olma vasfını yitirmesi gereken yani FETÖ’cü olduğu tespit edilen kişilerle ilgili düzenlemedir. Dışişleri, Sahil Güvenlik, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere çeşitli kurumlardan gelen liste bugünkü KHK ile yayınlanarak yürürlüğe girecek ve bu listede ismi geçen FETÖ mensupları devlet memuriyeti vasfını kaybedeceklerdir. Bu KHK çerçevesinde görevden alınanların unvan ve meslek adlarını kullanmaları da mümkün olmayacaktır.”
Maliye Bakanlığı’na devredildi
Kurtulmuş, OHAL kararnameleriyle kapatılan FETÖ’cü şirket ve vakıfların geleceğine de değindi. Maliye Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün süreci yönetecek iki kurum olduğunun altını çizen Kurtulmuş, “FETÖ’cü terör örgütüyle irtibatlı, iltisaklı olduğu için kapatılan kurum ve kuruluşların hakları, Maliye Bakanlığının uhdesine bırakılmıştır. Maliye Bakanlığı bu kuruşlarla ilgili kararları kendileri belirleyecek. Bunların bir kısmını da diğer kamu kurumlarına, ihtiyaç ortaya çıkarsa, onlara bedelsiz olarak tahsisini yapacaktır, mülkiyetini değil. Ayrıca kapatılan vakıfların mal varlıkları, taşınmazlıkları ve alacaklarıyla ilgili sorumluluklarsa Vakıflar Genel Müdürlüğüne tevdi edilmiştir” diye konuştu.
Masumlara garanti
2010 yılında yapılan KPSS sınavına ilişkin olarak kamuoyundaki tartışmalarda son noktayı koyan Kurtulmuş, soru çalan tüm hainlerin ihraç edileceğini kaydederek, “2010 KPSS’de soruları çaldıkları ve bu şekilde devlet memuriyetine girdikleri tespit edilenler, devlet memuriyetinden ihraç edileceklerdir. Ancak 2010’daki KPSS ile girmiş olup yapılan soruşturmalar sonucunda gerçekten hakkıyla devlet memuriyetine girdiği tespit edilenlere ise hiçbir şey olmayacak” ifadelerini kullandı.
Gelişmeleri aktardılar
Diğer yandan, Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu üyesi olmamasına rağmen Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın toplantıya katılmasına yönelik sorularıdacevapladı. Kurtulmuş, Hem Sayın Genelkurmay Başkanı hem MİT Müsteşarımız Bakanlar Kurulu üyesi olmadıkları halde, Bakanlar Kuruluna davet edilerek kendilerinden iç ve dış güvenlikle ilgili konularda bilgi alınmıştır.” diye konuştu.
TİB kapatıldı
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) kapatıldığını ifade eden Kurtulmuş, TİB’in bütün yetkileri, sorumlulukları, personeli ve teknik bütün imkanlarının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) devredildiğini kaydetti. Kurtulmuş, ayrıca üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin emeklilik yaşının 75’e çıkarıldığını ifade etti.