Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) Isparta yapılanmasına yönelik olarak il imamı, üst mütevelli heyeti, il mütevelli heyeti ve muhasebeciler ile Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) heyetinden oluşan 130 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameye mağdur ve müşteki ifadeleri de girdi. Örgütün himmet ve bağış altında topladığı paraları almak için nasıl baskı kurduğu da gözler önüne serildi.

“YAKIN MARKAJA ALINDIM”

Soruşturmanın aydınlanmasına büyük katkı sağlayan ve geçen nisan ayında trafik kazası sonucu vefat eden AK Parti Isparta Belediye eski Başkanı Hasan Balaman’ın ifadesi de iddianamede yer aldı. Balaman, göreve başladığı 2004 yılının ilk aylarından itibaren Isparta’nın ileri gelen FETÖ üyelerinin kendisini sık sık ziyaret etiğini, Cemaat’e ait okul ve evlerdeki toplantılara davet ettiği ve bu şekilde bu kişilerce markaja alındığı belirtti.

“TALEPLER ARTTI”

Yapılan birçok davete katıldığını anlatan Balaman, söz konusu kişilerin ilerleyen zamanlarda kendisinden Cemaat’e ayni ve nakdi yardım talep etmeye başladıklarını kaydetti. İlk zamanlarda mümkün olduğunca bu talepleri karşıladığını ifade eden Balaman, “Ancak gittikçe talepler arttı. İstenilen para miktarları da yükseldi. Bu nedenle bu talepleri karşılamakta zorlanmaya başladım. Onların isteği üzerine Zaman Gazetesi’ne hem şahsım ve hem de belediye başkanlığı olarak abone oldum. Birçok yere verilen gazetelerin parasını cebimden ödedim. Buna rağmen benden cemaat evlerindeki öğrencilere burs vermemi, bu öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamamı istediler. Ayrıca Isparta Belediyesi olarak Zaman ve Today Zaman Gazetesi’ne reklam vermemi ve himmet olarak çok sayıda kurban parası ödememi talep ettiler. Bu talepleri kabul etmeyince Zaman Gazetesi Temsilcisi Arif Bayramtaş, aleyhime haber yapmakla tehdit etti” ifadelerini kullandı.

“DÜŞÜK BEDELLE ARAZİ İSTEDİLER”

Örgüt üyelerinin belediyeye ait arsayı okul/yurt yapmak için küçük bedelle kendilerine satmasını veya kiralamasını istedikleri aktaran Hasan Balaman, “Taleplerini kabul etmediğim için bana tavır almaya başladılar. Devam eden günlerde bu kişiler, belediyeyle iş ilişkisi içerisinde bulunan bazı iş adamlarını makama getirdi. İşadamları, bu kişilerin belediyeyle olan sorunlarını çözmemi istediler. Cemaat’e mensup olduklarını ve cemaate ayni ve nakdi yardımda bulunduklarını söylediler. Bu kişiler arasında sosyal ilişkinin çok ötesinde bir ast-üst ilişkisi vardı. Birbirlerine talimat/emir veriyorlardı. En üstte Isparta il imamı Osman Demirhan vardı” dedi. Örgüt üyelerinin isteklerini karşılamayınca Zaman Gazetesi’nde aleyhinde haberler yapılmaya başlandığını belirten Balaman, bu gazetenin temsilci ve muhabirleriyle aralarında tartışma yaşandığını söyledi.

“Gül Üniversitesi kuracağız deyip para topladılar”

Hasan Balaman, örgüt mensuplarının bir ara Isparta’nın Sav kasabasında Gül Üniversitesi adı altında üniversite kurmak için çalışma yaptıklarını, birçok kişiden makbuzsuz paralar topladıklarını, Mustafa Ardal ve Osman Demirhan’ın zorlamasıyla iki hisse karşılığı 50 bin TL para verdiğini kaydetti. Söz konusu üniversite için de 2 milyon TL para toplandığı ancak bu üniversite projesinin hayata geçirilmediği belirtildi. Öte yandan Balaban, yine bu kişilerin zorlamasıyla cemaatin yurt dışındaki okullarına gönderilmek üzere 5-6 ay boyunca 1 500 Dolar ödediğini anlattı.

Editör: TE Bilisim