Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’le ortak basın toplantısı düzenledi.

Irak ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantılarına bu yıl içerisinde kaldığı yerden devam edileceğini söyleyen Erdoğan, “Irak’ın kendi ayaklarının üzerinde durması, bölgesel güvenlik ve istikrar bakımından da son derece önemlidir.” dedi.

“KALKINMA PROJELERİNE KATKI SAĞLAMAYA HAZIRIZ”

Irak’ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunması, istikrar ve güvenliğinin sağlanmasının Irak siyasetinin temelini oluşturduğunu söyleyen Erdoğan, “Çatışmalardan zarar gören yerlerin imarı başta olmak üzere Irak’taki altyapı ve kalkınma projelerine katkı sağlamaya hazırız.” diye konuştu.

“TİCARET HACMİNİ 20 MİLYAR DOLARA YÜKSELTELİM” 

“Irak’la güvenlik alanında da temas ve iş birliğimizi geliştirmek istiyoruz.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle savunma sanayinde yapabileceğimiz çok şeyler var.” ifadesini kullandı.

İki ülke arasındaki ticarette 2013’te 16 milyar dolarla rekor kırdıklarını söyleyen Erdoğan, “Diyorum ki hem onu egale edelim hem de bunu 20 milyar dolara yükseltelim.” dedi.

TERÖRLE MÜCADELEDE İŞ BİRLİĞİ MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEAŞ, PKKve FETÖ gibi terör örgütlerinin hem Irak hem de Türkiye için büyük tehdit oluşturduğunu belirterek, “Terörle mücadelemizde başarıya ulaşabilmek için birlikte çalışmanın öneminin farkındayız. İş birliğini derinleştireceğiz.” ifadelerini kullandı.

“HER ALANDA İŞBİRLİĞİ MESAJIYLA GELDİK”

Irak Cumhurbaşkanı Salihi ise yaptığı açıklamada, “Kardeş Türkiye’ye dostluk kardeşlik ve her alanda ortak işbirliği mesajıyla geldik. Türkiye ile ilişkilerimiz, omuz omuza tam dayanışmaya sahne olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin Irak’ta terörden arındırılmış bölgelerin de imarı konusunda katkılarını bekliyoruz.” diyen Salih, savunma sanayisi ve askeri iş birliğini de önemsediklerinin altını çizdi.

Salih, Irak’ın terör ve aşırıcılıktan ciddi anlamda zararlar gördüğüne ve bedeller ödediğine dikkati çekerek, “Bu sıkıntıların beraberce iş birliğiyle, dayanışmayla, omuz omuza durarak çözülmesi mümkündür.” şeklinde konuştu.

Suriye meselesinin çözülmesi ve Suriyelilerin özgür iradeleriyle kaderlerini belirlemesinin önemine işaret eden Salih, “Bu konuların ele alınması ve çözümlenmesi konusunda Türkiye’nin ve Irak’ın rolleri büyük.” ifadesini kullandı.

Salih, ortak çıkarlar çerçevesinde bölge ve halklarının faydasına olacak şekilde birlikte adımlar atmak gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye-Irak ilişkilerinin gelişmesi için çalışacağını kaydeden Salih, “Türkiye ile ilişkilerimiz omuz omuza, tam dayanışmaya sahne olacaktır.” dedi.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin de Türkiye ile ilişkilerin çok iyi noktalara ulaşacak şekilde gerçekleştirilmesi arzusunda olduğunu söyleyen Salih ayrıca, Türkiye ile Irak arasındaki Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısının yakın zamanda toplanacağını ve burada birtakım sorunların giderilmesini ele alacaklarını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim