Tiflis’te Büyükelçilik binasında düzenlenen bilgilendirme toplantısına, Gürcistan’ın en ünlü akademisyenler katıldı.
Bilgilendirme toplantısında konuşan Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, FETÖ tarafından Türkiye’de bir darbe girişiminde bulunulduğunu ama Türk halkı, hükümeti ve muhalefetin birlikte gösterdiği çaba neticesinde söz konusu girişimin başarısız olduğunu söyledi.
Gümrükçü, darbecilerin devlet imkanlarını kullanarak, devlete ait silah, tank, helikopter ve uçak ile demokrasi ve vatanını korumak için meydanlara çıkan Türk halkına acımasız ateş açtığını söyledi.
FETÖ’nün yıllar boyunca devlet içine kanser gibi sızdığını ifade eden Gümrükçü, Türkiye’nin demokratik yollarla, hukuk çerçevesinde bu kanser kalıntılarından kurtulması için soruşturmaların başlatıldığını anımsattı.
Konuşmasında Türkiye’de OHAL ilan edilmesine de değinen Gümrükçü, bu uygulamanın bir demokrasiye veya özgürlüğe karşı olmadığını belirterek, aslında tam da bu değerlerin korunması ve güçlendirilmesine yönelik atılan bir adım olduğunu vurguladı.
Dünyada özellikle bazı batı medya kuruluşlarında Türkiye’de muhalefete yönelik bir temizlik olduğuna ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın darbe girişimi sonrasındaki süreci bir fırsata çevirmeye çalıştığına dair iddiaların asılsız ve tamamen bir yalan olduğunu vurgulayan Gümrükçü, FETÖ’nün kurutulması ve temizlenmesi konusunda Türkiye hükümeti, muhalefet ve halkın hemfikir olduğunu ifade etti.
Gümrükçü, demokrasinin Türk halkı ve hükümeti için son derece önemli olduğuna işaret ederek, darbe girişimi gecesinde Türk halkının demokrasiye ne kadar büyük değer verdiğini dünyaya gösterdiğini dile getirdi.
FETÖ’nün Gürcistan’daki eğitim alanında gösterdiği faaliyetlere de değinen Gümrükçü, konu üzerinde Gürcistan hükümeti ile yakın temaslarda bulunduğunu bildirdi.
Büyükelçi Gümrükçü ile bir araya gelen Gürcü akademisyenler de Türkiye’deki darbe girişimini kınadıklarını bildirerek, Gürcistan ve bölge ülkeleri için Türkiye’de demokratik yollarla seçilmiş bir hükümetin göreve devam etmiş olmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.
Akademisyenler, iki ülke arasındaki ilişkilerinin üst seviyelere geldiğini ama daha da geliştirmek için hemen her alandaki fırsatların değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.