Başbakan Binali Yıldırım dün vefat eden TBMM Üstün Hizmet Ödülü sahibi işadamı Gürgen Mazhar Bayatlı için Florya Basınköy Camii’nde düzenlenen cenaze törenine katıldı. İkindi namazını müteakiben kılınan cenaze törenine, Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, eski bakanlardan Taner Yıldız, iş adamı Cihan Kamer’in de aralarında bulunduğu birçok kişi katıldı. Bayatlı’nın cenazesi Büyükçekmece Mezarlığı’na defnedildi.

Başbakan Binali Yıldırım, cenaze töreni sonrası gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Başbakan Yıldırım, bir gazetecinin “Kılıçdaroğlu ile anayasa konusunda bir uzlaşma sağlandı mı? Bir takvim belirlendi mi?” şeklindeki soruya şöyle yanıt verdi:

“Ana muhalefet partisi genel başkanı ile bugün bir görüşme gerçekleştirdik. Bu görüşme ile ilgili konular zaten kamuoyu ile paylaşıldı. Birkaç başlıkta görüşme gerçekleştirdik. Bunlardan bir tanesi Suriye’de devam eden Fırat Kalkanı operasyonu, diğer bir konu terörle mücadele, bir başka konu da FETÖ terör örgütü ile yapılan mücadele ve bu konudaki çalışmalardaki bazı yanlışlar olduğuna dair duyumlar. Bu duyumları, kendilerine gelen bilgileri aldık. Tabi ki bunlar daha öncede kamuoyuna açıkladığımız gibi büyük bir titizlikle değerlendirilecek. Eğer haksızlığa uğrayanlar olduğu tespit edilirse, bunlar telafi edilecek. Bir başka konu da bir süre önce mutabık kaldığımız üzere mini bir anayasa paketi üzerinde çalışma vardı. Buradaki çalışmalar bir noktaya geldi. Bu görüşmede Sayın Gelen Başkana ‘artık bu meseleyi genel başkanlar düzeyinde değerlendirelim ve mutabık kalınan bu hususlar konusunda anayasa değişikliğine gidelim’ şeklinde önerimiz oldu. O da kabul etti. Görüşmeler bundan ibaret.”

“BİR GÖRÜŞME DAHA YAPABİLİRİZ”

Yıldırım, “Bir kez daha görüşme olabilir. Çünkü Milliyetçi Hareket Partisi aynı şeklide bu çalışmaları henüz tamamlayamadı. Ondan sonra bir görüşme daha yapabilirizö dedi.

“BU VE BUNA BENZER DEAŞ VE DİĞER TERÖR ÖRGÜTLERİNDEN HAREKETLER BEKLENEBİLİR”

Başbakan Yıldırım, Kilis atılan roketler hakkındaki son gelişmelerin sorulması üzerine, “Oradaki ölçü çok net. Hududumuzun yüzde 100 güvenliği sağlanıncaya kadar… Niye biz oraya girdik, bu nedenle girdik. Bu roketler geliyor, mala, cana zarar veriyor diye. Biz Özgür Suriye Ordusuna destek vererek bölgeyi emniyet altına almak için oraya girdik. Bu çalışmalar hudutlarımız içerisinde, bölgede yaşayan, Karkamış, Gaziantep, Kilis, Çobanbeyli ve batıdaki bütün noktalara kadar vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği, sağlanıncaya kadar. Ayrıca hududlarımızından terör amaçlı geçişlerin engelleninceye kadar bu Fırat Kalkanı operasyonu devam edecek. Amacımız sınırlarımızın güneyinde güvenli bir hat oluşturmak. Buradan mülteci durumuna düşmüş olan Suriyelilerin geçip, kalıcı olarak kendi topraklarına tekrar yerleşmelerini sağlamak. Bu ve buna benzer DEAŞ ve diğer terör örgütlerinden hareketler beklenebilir. Ancak bunlara anında karşılık veriliyor. Gereği yapılıyorö şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

KİLİS’TE 6 YARALI

Yıldırım, Kilis’teki son duruma ilişkin ise, “Yaralılarımız var, birisi ağır olmak üzere toplam 6 kişi. Yaralılardan birinin durumu ağır. Bir çoğu da çocuk” dedi.

KATMA DEĞER SAĞLAYACAK HERKESE VATANDAŞLIK

Binali Yıldırım, Suriyeliler’e vatandaşlık verilmesiyle ilgili bir soruya ise, “Bu konuda değişen yeni bir gelişme yok. Buradaki vatandaşlık verilme şartları belli. Vatandaşlığa hak kazanmış, herhangi bir suça karışmamış, karışık kuruşuk işleri olmayan, ülkemize katma değer sağlaması söz konusu olan mültecilere vatandaşlık verilebilir. Bu sadece mültecilere değil, dünyanın neresinde olursa olsun ülkemize değer katacak, katkı sağlayacak herkes için aynı şeyler geçerli” diye yanıt verdi.

Editör: TE Bilisim