Yıldırım, CHP’nin başkanlık sistemi ile ilgili tezlerini anlatması gerektiğini söyleyerek, “Kozlarımızı paylaşalım” mesajı verdi.

Afyonkarahisar’da düzenlenen “Millet Yenilmez, Türkiye Bölünmez” temalı 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, başkanlık sistemi ve referanduma ilişkin önemli mesajlar verirken, Avrupa Birliği’ni de tehdit etti. Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz’da FETÖ’cü hainleri yenerek 2. Kurtuluş savaşını kazanan Türkiye’nin, Suriye ve Irak’taki tehditlerle uğraştığını, bununla birlikte darbe anayasasının yeni sorular ortaya çıkardığını ifade ederek, “AK Parti grubu olarak hazırladığımız anayasa değişiklik taslağını en kısa zamanda Meclis’e getireceğiz” diye konuştu.

MHP milli davrandı

Yıldırım, MHP’nin başkanlık sisteminde milletin söz hakkını ön plana çıkarmasının milli bir yaklaşım olduğunun altını çizerek, “MHP’nin, devletin ve ülkenin karşı karşıya olduğu sorunu görüp meseleye milletin son noktayı koyması yönündeki yaklaşımı doğrusu takdire şayandır. MHP, başkanlık sistemine karşı olabilir, parlamenter sistemin devamını da istiyor olabilir ancak kararı millete bırakmak gibi son derece önemli, son derece milli bir yaklaşım sergilemiştir” şeklinde konuştu. Yıldırım, mevcut anayasanın halkın yüzde 52’sinin oyunu alarak göreve gelmiş Cumhurbaşkanının görev yetkileri açısından yetersiz olduğunu söyledi.

Gelin millete gidelim

Yıldırım, meydanlar “Demokrasi” naralarıyla mangalda kül bırakmaya CHP’nin samimiyetini ortaya koyması için çağrı yaptı. Kimsenin milletten karşısına çıkmaktan korkmaması gerektiğini kaydeden Yıldırım, CHP’ye referandum çalışmaları için “Hodri meydan” mesajı vererek, şunları söyledi: “Gelin, millete birlikte gidelim. Biz, Genel Kurul’da 367’nin üzerinde bir kabul olsa bile millete gitmeye söz verdik. Gelin bu şerefe, bu önemli karara siz de katılın, siz de bu kararın içerisinde olun. Milletin karşısına çıkalım, tezlerimizi savunalım, milletin verdiği karara da saygı duyalım.”

Yıldırım, ayrıca CHP’nin, Ankara Valiliği’nin ilan ettiği gösteri yasağını çarpıtmasına tepki gösterdi. CHP’li vekillerin provokasyon peşinde olduğunun saptamasında bulunan Yıldırım, önemli olanın vatandaşı korumak olduğunu vurgulayarak, “Şimdi CHP’den bazıları ‘AK Parti 29 Ekim kutlamalarını, 10 Kasım anmasını engellemek için böyle bir karar aldı’ diye milletin gözünün içine baka baka yalan söylüyorlar. Allah aşkına, bizim Cumhuriyet, cumhura sevgimizi siz mi sorgulayacaksınız ya da ölçecek kalibrede misiniz?” mesajını verdi.

Ayağını denk al AB

Yıldırım, türlü türlü bahanelerle Türkiye’yi üyelik sürecini baltalayan Avrupa Birliği’ne ayar verdi. Başbakan, Türkiye’nin gereken şartlarına yerine getirdiğini, buna rağmen birliğe dahil edilmemesi durumunda alternatiflerinin olduğunu kaydederek, şunları ifade etti: “Türkiye yarım asrı geçen süredir AB üyeliği yolunda çalışmalarını sürdüren bir ülkedir. Üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Bundan sonra karar AB’nindir. İster Türkiye’nin birliğe girmesi yönünde irade kullanırlar isterse başka bir iradeyi tercih edebilirler. Karar onların. Türkiye’nin alternatifleri her zaman vardır. Avrupa unutmasın, fazla naz aşık usandırır.”

Editör: TE Bilisim