ABD Dışişleri Bakanlığı bir kez daha S-400 alımları üzerinden Türkiye’yi yaptırımlarla tehdit ederken Melania Trump’ın FETÖ okulunu ziyaret etmesi ilişkilerde tersine giden durumu gözler önüne serdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino, ABD’nin S-400 konusunda pozisyonunun değişmediğini ve Türkiye’nin Rusya’dan bu sistemleri alma girişiminin, ABD’yi ciddi şekilde endişelendirdiğini ifade etti.

Türkiye’nin kendi hava savunma sistemini kurma çabaları doğrultusunda kendi tekliflerinin Patriot ve benzeri sistemler olduğunu ifade den Palladino, “Türkiye’yi, Rusya’dan S-400 satın alması durumunda F-35 programına katılımının yeniden değerlendirilmesine neden olacağı ve gelecketeki diğer potansiyel silah transferini riske sokacağı konusunda açıkça uyardık. Ayrıca, Amerika Düşmanlarına Yaptırımlarla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında S-400 alımına dahil olan devlet veya özel tüm kurum ve kişilerin potansiyel yaptırımlara maruz kalabileceğini de ifade ettik” sözleriyle açıkça tehdit etti.

1.6 MİLYAR DOLARLIK KAYIP

Seçimler yaklaşırken Türkiye’ye karşı tavır ve politikaları değişkenlik göstermeye başlayan ABD attığı adımlar tartışmalı bir tablo çiziyor.

Hatırlanacağı üzere ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’yi, bazı ürünlerin ABD’ye gümrüksüz girişine imkan sağlayan programdan çıkarmak istediğini açıklamıştı. Trump’ın gerekçesi, Türkiye’nin gelişmiş ekonomiye sahip olmasıydı. Fakat üstü kapalı zarar verme maksatlı bu bu karar ile Türkiye’nin 1.6 milyar dolar gibi bir kayba uğraması öngörülüyor. Kararın gerekçesi olumlu bir görüntü verse de Türkiye’ye, bir başka yaptırım anlamı taşıyor.

YPG’YE DESTEK VERMEYE DEVAM ETTİ

Son dönemde Trump’ın Suriye’den çekileceğiz açıklamasının ardından ortaya çıkan tablo da verilen sözlerin yerine getirilmediğini bir kez daha gösterdi. Öyle ki Terör örgütü YPG/PKK, Suriye’de varlığını sürdürürken ABD’nin desteğini almaya devam ediyor.

Oysa Başkan Recep Tayyip Erdoğan, mevkidaşı Trump ile görüşmesinde, güvenli bölge kurulması konusunda anlaşmıştı. Fakat güvenli bölge ilan edilecek sahada kimlerin daha etkin rol üstleneceği ve YPG/PKK’lı teröristlerin durumu konularında netlik sağlanmadı. Bu iki konuda adım atmaktan imtina eden ABD ayak diretmeye devam ediyor.

F-35 TESLİMATINA ENGEL OLMA ÇABASI

Diğer yandan NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler (SACEUR) Yüksek Komutanı Orgeneral Micheal Scaparrotti, ABD’nin “Savaş” Bakanlığı Pentagon’un, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemleri satın almada ısrar etmesi durumda F-35 savaş uçaklarının teslim edilmemesi yönünde baskı kuracağını belirtmişti.

Türkiye’nin ortak olduğu böylesi kritik öneme sahip uçak projesinden faydalanamaması, ABD ile ilişkileri telafisi güç mecralara sürükleyeceği ise aşikar.

FETÖ OKULUNA ZİYARET

Son olarak tüm bunlar yaşanırken Başkan Trump’ın eşi Melania Trump, Oklahoma’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında bir FETÖ okulunu ziyaret etmesi adeta bardağı taşıran son damla oldu. Türkiye’nin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iade etmesini beklediği bir dönemde ABD’nin, bu tavrı tepkilere yol açtı.

Editör: TE Bilisim