Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması’nın anlatıldığı gibi bir zafer değil hezimet olduğunu söyledi. Türkiye’nin bugün yaşadığı bölgesel sorunların Lozan’dan kaynaklandığını ifade eden Erdoğan, “15 Temmuz’da başarılı olsalardı Sevr’i dahi aratacak bir dayatmayla karşımıza çıkacaklardı” dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Külliyesi’nde muhtarları misafir etti. Burada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi, Lozan Antlaşması, Fırat Kalkanı operasyonu ve OHAL’e ilişkin çarpıcı mesajlar verdi.

Osmanlı Devleti’ni paramparça eden emperyalistlerin, 15 Temmuz’da imparatorluğun bakiyesi olan Türkiye’yi ortadan kaldırmayı hedeflediğini aktaran Erdoğan, şunları söyledi: “15 Temmuz, 1912’den 1923’e kadar geçen kısa sürede, beşte bire düşen topraklarımızdan elimizde kalan son parçanın işgali teşebbüsüydü. İşte millet o toprakları bunlara teslim etmedi.”

Sevr’i gösterip Lozan’a razı ettiler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP zihniyetinin 1923’ten bu yana tarihi zafer diye övündüğü Lozan Antlaşması ile ilgili gerçeği de açıkladı. Erdoğan, Lozan’ın Türkiye’nin bugün çözüm aradığı bölgesel sorunlarının alt yapısını oluşturduğunu dile getirerek, “Tarihte bize ne yaptılar? 1920’de bize Sevr’i gösterdiler, 1923’te Lozan’a bizi razı ettiler. Birileri de Lozan’ı ‘zafer’ diye yutturmaya çalıştı. Her şey ortada. İşte şu an Ege’yi görüyorsunuz değil mi? Bağırsan, sesinin duyulacağı adaları biz Lozan’da verdik. Zafer bu mu? Oralar bizimdi.” dedi.

15 Temmuz başarılı olsaydı işgal antlaşması imzalatacaklardı

Lozan masasına oturanların, antlaşmanın hakkını vermediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “O antlaşmanın hakkını veremedikleri için şimdi onun sıkıntısını biz yaşıyoruz. Şayet aynen bu darbede de başarılı olsaydı, Sevr’i dahi aratacak bir dayatmayla karşımıza çıkacaklardı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Külliyesi’nde Adıyaman, Ankara, Artvin, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Elazığ, Hatay, Isparta, Karabük, Kastamonu, Kırşehir, Niğde, Ordu ve Samsun’dan muhtarları misafir etti. Burada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi, Lozan anlaşması, Fırat Kalkanı operasyonu ve OHAL’e ilişkin çarpıcı mesajlar verdi.

Milleti hedef aldılar

15 Temmuz darbe girişimini, diğer darbe girişimleri ile kıyaslayan Erdoğan, FETÖ’cü teröristlerin bu sefer hükümeti değil, millet ve devleti hedef aldığını belirterek, “Daha önceki ihanet girişimlerinde hedef, genellikle doğrudan biz oluyorduk, başında bulunduğumuz hükümet oluyordu, ülkemiz ve milletimiz yaşananlardan dolaylı olarak etkileniyordu. Bu defa bizimle birlikte canıyla, kanıyla, varlığıyla bizatihi milletimizin kendisi hedef alındı, ülkemiz hedef alındı, demokrasimiz hedef alındı” diye konuştu. Erdoğan, Devletin tankı ve uçağıyla işgal girişimine kalkışan FETÖ’cü hainlerin, milletin gücünü hesap edemediğini söyledi.

İkinci Kurtuluş Savaşı

Osmanlı Devleti’ni paramparça eden emperyalistlerin, 15 Temmuz’da imparatorluğun bakiyesi olan Türkiye’yi ortadan kaldırmaya hedeflediğini aktaran Erdoğan, şunları söyledi: “15 Temmuz, 1912’den 1923’e kadar geçen kısa sürede, beşte bire düşen topraklarımızdan elimizde kalan son parçanın işgali teşebbüsüydü. İşte millet o toprakları bunlara teslim etmedi. Sonuçları itibarıyla benim milletim yüce bir millet, çok aziz bir millet, çok kararlı bir millet ve hani o ‘çılgın Türkler’ diyorlar ya, işte o millet. 15 Temmuz, Türk milletinin ikinci bir Kurtuluş Savaşı’dır. Bunu böyle bilelim.”

PKK, DAEŞ ile savaşmıyor

24 Ağustos’tan bu yana devam eden Fırat Kalkanı harekatını değerlendiren Cumhurbaşkanı, Türk Ordusu’nun, DAEŞ ve PKK’nın “Savaşıyoruz” tezgahını bozduğunun altını çizerek, ” Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı sınır dışı operasyonunu hamdolsun başarıyla yürütüyor. Bu operasyonla, bölgede DEAŞ’la savaşan tek gücün kendileri olduğu yalanı bir balon gibi söndü. Ne dediler? ‘PYD, YPG, DEAŞ’la savaşıyor. Yalan, yalan… DEAŞ bir yere giriyor, oradan çıkıyor, ondan sonra oraya kim yerleşiyor? PYD ile YPG. Kimi aldatıyorsunuz ya? Tezgah böyle çalıştı” ifadelerini kullandı.

OHAL 3 ay uzatılacak

Erdoğan, ayrıca önceki MGK toplantısında OHAL’in 3 ay daha uzatılmasını öngören tavsiye kararının ayrıntılarını paylaştı. 40 yıl boyunca devlete sızmış FETÖ’cü teröristlerin tespiti ve temizlenmesi için zamana ihtiyaç olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Bu devletin, bu terör organlarının uzantılarından arındırılması için zamana ihtiyacı var. Biz şu anda zamanla yarışıyoruz. Mesele öylesine derin ve öylesine girift ki 3 aylık sürenin yeterli olmayacağı görülüyor. Bunun için Milli Güvenlik Kurulu toplantısında olağanüstü halin 3 ay daha uzatılması hükümete tavsiye edildi” bilgisini paylaştı.

15 Temmuz tatil olacak

Diğer yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz’un “Demokrasi ve Özgürlükleri Anma Günü” olarak tanınması yönünde hükümete tavsiye kararı verildiğini hatırlatarak, “Her 15 Temmuz artık şehitlerimizi, gazilerimizi anma günü olarak, o gün tatil edilecektir.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim