2016-2017 Adli Yıl Açılış Töreni,  Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliği yaptığı programa, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün yanı sıra, 15 Temmuz direnişinin simge isimlerinden Başbakan Binali Yıldırım, MHP lideri Devlet Bahçeli ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’da katılarak, Türkiye’nin birliği ve beraberliğini bir kez daha gösterdi.

Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeminde, FETÖ ile mücadele ve Batı’nın Türkiye’ye karşı çelişkili tavırları vardı.  Başta CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve diğer siyasilerin yargı bağımsızlığı üzerinden yaptığı göndermelere cevap veren Erdoğan, Beştepe Külliyesi’nin milletin evi olduğunu dile getirerek, “Yargıtay Başkanımız, şayet adli yıl açılışı burada yapılmasaydı, alternatifinin bir otelin eksi ikinci kattaki salonu olduğunu ifade etmişti ki 600 kişilik bir salon. Şimdi şu anda bu salonumuzda bin 500 civarında bir katılım söz konusu. Burada böyle bir kongre ve kültür merkezinin devletin kurumlarının emrinde olduğunu kendilerine ifade etmek suretiyle buraya davet ettik ve burada bugün bu toplantıyı yapıyoruz, hayırlı olsun. Millet adına görev yapan yargının, milletin mekanında adli yıl açılış töreni yapması, yargı bağımsızlığına gölge düşürmez, tam tersine yargı bağımsızlığını güçlendirir” diye konuştu.

Birliğe ihtiyacımız var

Başbakan Yıldırım ve Bahçeli’ye şükranlarını sunan Erdoğan, tüm siyasilere 7 Ağustos’taki ruhun diri tutulması çağrısı yaparak, şunları söyledi: “Diğer kurumlarımızın temsilcilerinden de gerilim ve itham taktiğini bir kenara bırakarak, 7 Ağustos’taki Yenikapı ruhuna uygun şekilde hareket etmelerini bekliyorum. Çünkü artık milletimizin birliğe, beraberliğe, dayanışmaya her zamankinden çok daha fazla ihtiyacı var.”

Millet tarih yazdı

15 Temmuz’da FETÖ’cü teröristlere karşı direnen Türk milletinin asil bir millet olduğunu ve tarih yazmaya devam ettiğinin tespitini yapan Erdoğan, “Çanakkale’nin, Dumlupınar’ın, terörle mücadelede gösterilen sayısız kahramanlıkların hikayeleriyle büyüyen çocuklarımız, gençlerimiz, 15 Temmuz’da kendi destanlarını yazdılar. Türkiye bağımsızlığın, onurun, kanı ve canı pahasına mücadelenin ne olduğunu bilen, bunu bizzat yaşayan bir nesle daha kavuştu. Bu bizim için çok çok önemli. Artık sadece tarih kitaplarından okuyan değil, hem okuyan hem yaşayan bir nesle kavuştuk. Bu bizim için çok önemli. Uzun süredir ifade ettiğimiz, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ne demektir, ne anlama geliyor, o gece 79 milyon hep birlikte yaşadık, gördük, idrak ettik” ifadelerini kullandı.

Hırslarınıza kapılmayın

15 yaşındaki gençlerle, bastonlu dedelerin vatanı korumak için şehit olduğunu vurgulayan Erdoğan, siyaset ve bürokrasinin görev yükünün arttığını ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini kaydederek, “Milletimiz görevini o gece layıkıyla yerine getirdi artık sıra bizde, yani bu ülkenin yönetiminde, siyasetinde, bürokrasisinde görev alan herkeste. Yasama, yürütme, yargı, hepimizde. Bundan sonra bizim çok daha farklı çalışmamız lazım. Hiçbirimizin ülkemizin ve milletimizin çıkarları, ihtiyaçları dışında bir kritere göre hareket etme hakkı yoktur. 15 Temmuz’dan öncesi başkadır, sonrası bir başkadır, öyle olmak zorundadır. Şahsım dahil kendini siyasi veya bürokratik hırsa kaptıranlara tavsiyem, böyle anlarda hemen açıp, 15 Temmuz şehitlerinin listesine bakmalarıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Hukuki süreç hızlansın

241 kişinin katili FETÖ’ye yönelik hukuki süreçlerin hızlanması talimatını veren Erdoğan, bütün hainlerden hesap sorulması gerektiğini kaydederek, “Adaletin ne kadar önemli olduğunu sadece bu örnek bile bize anlatmakta ziyadesiyle yeterlidir. Madem ki dünya adalet üzere dönmektedir, öyleyse hakimlerimize, savcılarımıza, avukatlarımıza düşen görev adaletin en mükemmel şekilde yerine gelmesi için çalışmaktır ve bu süreci hızlandıralım. Bir an önce hukuk içinde neticeye gidelim” diye konuştu.

Hangi gözle izliyorsunuz?

Şehitleri hiçe sayıp FETÖ’cü teröristleri kollayan, tutuklular için uluslararası kamuoyunda çeşitli yalanlar servis eden Batı’yı çok sert eleştiren Cumhurbaşkanı, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Ey dünya hala sen bize hangi gözle bakıyorsun? Biz adalete yakalayıp teslim ediyoruz, siz ise kalkıp ‘endişe ile izliyoruz’ diyorsunuz. Bu terbiyesizlik değil mi? Bu millete karşı terbiyesizlik değil mi? En önemlisi şahsımı almaya veya vurmaya gelenler günlerce, biliyorsunuz, Marmaris’in ormanlarında gizlendiler ama bizim jandarmamız onları orada vurmadı. Vurabilirdi, öldürebilirdi, ne yaptı? Yakaladı, götürdü yine savcıya teslim etti. ”

Editör: TE Bilisim