2018’deki Genel Seçim’de ‘10 milyon’ oy farkı ile kaybeden CHP; eş, dost, akraba adaylar ile 31 Mart Seçimleri’ne giriyor. Ancak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘tek adamlık’ uygulamaları parti içinde homurtulara, protestolara ve toplu istifalara neden oluyor.

CHP’DE İŞLER KİMLİK SİYASETİYLE YÜRÜYOR

CHP’de kimlik siyaseti işletilirken; Yerel Seçimler için tam “bin kişi” eş, dost ve akraba statüsü ile aday gösterildi. Kazanabilecekleri il ve ilçelerin ittifak kapsamında küçük partilere bırakılmasına, yine kendi logoları ile seçimlere girecek başkanlıklara da yine başka partililerin aday gösterilmesine tepkili olan CHP’liler, ‘tepeden torpilliler’ için isyan bayrağı açtı.

‘YAKINLIK’ KISTASI

‘Akrabalık’ ilişkileri ve ‘yakınlık’ kontenjanı ile aday yapılanlara örnek olarak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu’nun yeğeni Müslüm Tekin’in Çankaya’da ‘meclis üyesi’ adayı olması gösterildi. Yine Selvi Kılıçdaroğlu’nun akrabası Serdar Sandal da İzmir’de ‘Bayraklı adayı’ yapıldı. Ayrıca Selvi Kılıçdaroğlu’nun arkadaşı Nurhayat Kaya ise İzmir’in Narlıdere ilçesinde ‘meclis üyesi’ adayı gösterildi. Kılıçdaroğlu’nun yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın yeğeni Sait Vakkas Salıcı Başakşehir’den, yakını Zeynel Yılmaz Bağcılar’da ‘1. Sıra’ meclis üyesi adayı yapıldı. ‘Kadıköy adayı’ Şerdil Dara Odabaşı da Salıcı’nın il başkanlığındayken ‘yardımcısı’ olarak görev yapıyordu.

Yine başkan yardımcısı Seyit Torun’un yakını Oktay Aksu, Kartal’da meclis üyesi adayı, bir başka başkan yardımcısı Onursal Adıgüzel’in dayısı Erol Şahin ve arkadaşı Murat Tercan ise Avcılar’dan listeye girdi. Kılıçdaroğlu, partisini Kandil ve FETÖ’nün adayları ile bütünledi. Hâl böyle olunca da aday listelerinde kökten CHP’lilere yer kalmadı. Torpiller, hatır ve gönül ilişkileri, kirli hesaplar devreye girince; CHP’de istifalar, protestolar büyüdü.

PARTİDE YAKINLIK KRİZİ YAŞANIYOR

Daha önce Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan’ın “Parti dış merkezden yönetiliyor” dediği sözlerini doğrular gibi; FETÖ ve PKK’yla içli dışlı ilişki geliştiren Kılıçdaroğlu, birçok yerde de terör ve ihanet örgütleri ile iltisaklı isimleri aday yaptı. Böylece parti içindeki derin çatlak daha da büyürken; kökten CHP’lilere de yer kalmadı. Belediye başkanlığı veya meclis üyeliklerine aday gösterilen akrabalar yüzünden de kriz yaşanıyor.

Editör: TE Bilisim