Yerel yönetimlerde “Özerkliği” savunan CHP’nin, bölgede çeşitli formüllerle HDP’yi destekleyeceği netleşti. İstanbul, Ankara ve İzmir’de HDP ise CHP’ye çalışacak.

31 Mart 2019’da yapılacak mahalli idareler seçiminde genel başkanlık koltuğunda üst üste 10. Seçim mağlubiyetini yaşamak istemeyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçim startını erken verdi, adayları duyurmaya başladı. Bu kapsamda tamamı ilçe ve beldeleri kapsayan 105 aday kamuoyuna açıklandı. Açıklanan listede CHP’nin en az oy aldığı bölge olan Güneydoğu Anadolu’nun kapsam Muş ve Van dışında kapsamdışı bırakılması dikkatler kaçmadı.

ORTALAMA OYU YÜZDE 1

CHP, 30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimlerde yüzde 1.2 oy aldığı Diyarbakır, yüzde 0.9 oy aldığı Mardin, yüzde 0.7 oy aldığı Batman, yüzde 0.6 oy aldığı Siirt, yüzde 1.6 oy aldığı Şırnak, yüzde 0.9 oy aldığı Şanlıurfa gibi Güneydoğu illerinin hiçbirinde aday göstermedi. Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin hiçbir şekilde seçim kazanamayacağı bölgeye ilişkin acele etmemesinin arka planı da deşifre olmaya başladı. CHP’nin bölgeye ilişkin tüm stratejisi hendek, barikat terörü ve bombalı tuzaklarla bölge insanının hayatını zindana çeviren ve bu nedenle de oy oranları günden güne azalan, bölgeyi hizmetle tanıştıran kayyımlarla dibe vuran PKK terör örgütünün siyasi ayağı HDP’nin yeniden bölgede seçimi kazanması.

YOL HARİTASI DEĞİŞTİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Mart seçimleri geliyor. Bu seçimlerde de teröre bulaşmış olanlar, olur ya sandıktan çıkacak olurlarsa öyle bekleyelim şu olsun bu olsun yok, anında gereğini yapıp kayyum tayinleriyle yolumuza devam edeceğiz” şeklindeki sözlerle terör sevicilere göz açtırmaması CHP’nin bölgeye ilişkin yol haritasında etkili oldu. Buna göre CHP ya bölgede aday çıkarmayıp topyekünHDP’yi destekleyecek ya da hülle taktiğiyle HDP’liler CHP’den aday gösterilecek ve plana göre kayyım atanmasının da önüne geçilecek.

ÖZERKLİK VERECEK!

Öte yandan CHP ile HDP’nin ittifakı seçmenleri işportaya çıkarmaktan çok öte bir boyutta. Öyle ki Kılıçdaroğlu yönetimi, 24 Haziran seçimlerine ilişkin olarak hazırladığı seçim beyannamesinde “Yerel yönetimlere özerklik” vaadinde bulundu. Kılıçdaroğlu yönetimi, aleni şekilde 7 Haziran seçimlerinin ardından bölgesel öz yönetim zırvasıyla bölgeyi zindana çeviren PKK’lıları meşrulaştıracağını, bölgenin işgalinin yolunu açacağını ilan etti.

Hedef İstanbul ve Ankara

Buna karşılık HDP’de İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere pek çok büyükşehirde CHP’nin başkan adayına oylarını kaydıracak. Aynı şekilde FETÖ destekli Akşener yönetimindeki İP’te büyükşehirlerdeki ittifaka dahil olacak.Eğer İstanbul ve Ankara’nın yönetimi AK Parti’den CHP’ye geçerse bu sefer Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Başkan Erdoğan’ı tartışmaya açma planı da ayyuka çıkmış durumda. Türkiye, CHP ile HDP’nin “Birlikte iyi salladık” dediği 7 Haziran’da olduğu gibi adım adım kaosa sürüklenecek.

Editör: TE Bilisim