Dün sabah saatlerinde, Meclis’te kabul edilen 18 maddelik Anayasa değişikliği teklifini onaylayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ardından Aksaray’da Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi açılış töreninde alanı hınca hınç dolduran vatandaşlara seslendi. Erdoğan parlamenter sistemin Türkiye’den çaldığı yıllara, uzaklaştırdığı hedeflere değindi ve vatandaşa istikameti gösterdi.

Erdoğan darbeler, siyasi ve ekonomik krizlere zemin hazırlayan, bürokratik vesayeti kuvvetlendiren parlamenter sistemin Türkiye’yi taşımadığını, tam anlamıyla bir pranga olduğunu vurgulayarak, “Bu sistem var ya bu sistem, bu bizim ayaklarımıza prangaydı. 16 Nisan’da ayaklarımızdaki bu prangaları kırıp atmaya var mıyız? Türkiye, yönetim sistemini değiştirme yolunda önemli bir kavşağa geldi. Buraya gelirken imzayı attım ve şimdi süre başladı. İnşallah 16 Nisan’da benim aziz milletim sandığa gidiyor” diye konuştu.

Tanklara direnmek gibi

FETÖ’cü hainlerin Türkiye’nin varlığını ortadan kaldırmaya çalıştığı 15 Temmuz işgal girişimine atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “15 Temmuz’da bu millet göğsünü tanklara siper etti mi, F-16’lara siper etti mi, helikopterlere siper etti mi? İşte şimdi 16 Nisan geliyor. 16 Nisan’daki ‘Evet’ aynen bunun tekrarıdır” ifadelerini kullanarak “Evet” demenin önemine vurgu yaptı.

Erdoğan. FETÖ, PKK, DAEŞ’in hedef aldığı milli birliğin, Türkiye’nin toprak bütünlüğünün Cumhurbaşkanlığı Sistemi’yle daha da güçleneceğini de sözlerin ekledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aksaray’da Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi ve yapımı tamamlanan kamu yatırımlarının toplu açılış töreninin de, alanı hınca hınç dolduran vatandaşlara hitap etti.

Erdoğan, dün resmen onayladığı ve referandum sürecini başlattığı Anayasa değişikliğine değindi, “Neden cumhurbaşkanlığı sistemi?”sorusuna cevap verdi.

Ayağımızda prangaydı

Darbeler, siyasi, ekonomik krizlere zeminin hazırlayan, bürokratik vesayeti kuvvetlendiren parlamenter sistemin Türkiye’yi taşımadığını, tam anlamıyla bir pranga olduğunu vurgulayarak, “Bu sistem var ya bu sistem, bu bizim bileklerimizde prangaydı. 16 Nisan’da bileklerimizdeki bu pranganları kırıp atmaya var mıyız? Türkiye, yönetim sistemini değiştirme yolunda önemli bir kavşağa geldi.

Buraya gelirken imzayı attım ve şimdi süre başladı. İnşallah 16 Nisan’da benim aziz milletim sandığa gidiyor” diye konuştu.

Birliğimiz güçlenecek

FETÖ, PKK, DAEŞ’in hedef aldığı milli birliğin, Türkiye’nin toprak bütünlüğünün cumhurbaşkanlığı sistemiyle daha da güçleneceğini söyleyen Erdoğan, 2023-2071 hedeflerine değinerek, “Anayasa değişikliğiyle getirilen Cumhurbaşkanlığı hükümeti sistemi yani başkanlık sistemi, Türkiye’nin birliğini, beraberliğini, kardeşliğini koruyarak hedeflerine ulaşma konusunda verdiği mücadeleyi güçlendirecektir” ifadelerini kullandı.

Türk tipi hükümet sistemi

ABD’deki başkanlık sistemi ile AK Parti- MHP işbirliği ile hazırlanan Cumhurbaşkanlığı Sisteminin kıyaslanmasının yanlışlığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çift başlılık kalkıyor. Artık burada kendi kabinesiyle tek otorite ama bir özellik daha var, bazıları Amerika ile karıştırıyor, hayır.

Bunun adı Türk tipi Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi. Biz farklı bir sistemle geliyoruz yani cumhurbaşkanının aktif olarak bir partisi olacak. Buna ne diyoruz, ‘Evet’ mi?” dedi.

Tek adamcılık CHP’de var

Erdoğan, “Tek adamlık, diktatörlük geliyor” nutukları atan CHP’nin de ağzının payını verdi. CHP’nin geçmişini hatırlatan Cumhurbaşkanı, tek adamlığını bir tek o dönemde olduğunu kaydederek, “Tek adamcılık kimde var? Şu anamuhalefetin geçmişinde var. Onlarda var tabii, bu CHP zihniyetinde var.

Tek adamcılık bunlarda. Bunların il başkanları, bulundukları illerin valiliğini yapmışlardır, bunları biliyor muyuz gençler? Bunlarda var bu tür şeyler. İşte 16 Nisan’da bunlara bunun hesabını sormaya var mıyız?” şeklinde konuştu. Diğer yandan coşkulu kalabalığın “Evet” sloganları milli iradenin cumhurbaşkanlığı sistemine olan desteğinin boyutunu koydu.

Editör: TE Bilisim