Trump yönetiminin, FETÖ ve PKK adına suç işlediği gerekçesiyle 35 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan casus papaz Brunson üzerinden Türkiye’ye açtığı ekonomik savaşa karşı, milli ve yerli teknolojiye destek vermek için birçok adım atıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ABD’nin döviz oyunu karşısında sanayiciler, KOBİ’ler ve girişimcilerin yükünü hafifletmek için hazırladıkları 16 maddelik destek ve önlem paketini açıklamıştı. Destek ve önlem paketinde ilk somut adımlar atıldı. Patent, marka, tasarım başvuru ve tescil ücretlerinde %25 indirim yapılmasına ilişkin karar ise bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

16 MADDELİK DESTEK VE ÖNLEM PAKETİ

ABD’nin Türkiye ekonomisini hedef alan saldırılarına karşı sanayici ve girişimcinin üzerindeki yükü hafifletmek ve ekonomide çarkların hızlı dönmesi için hazırlanan Destek ve Önlem Paketi’nde kısa sürede önemli mesafe katedildi.

BAKAN VARANK BİZZAT TAKİP EDİYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın bizzat takip ettiği eylem planı, sektörün talepleri dikkate alınarak yeni ekonomi modelindeki tasarruf ilkeleri göz önünde bulundurularak hazırlandı.

8 GÜNDE 10 MADDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Destek ve Önlem Paketi çerçevesinde gelinen aşamaları açıklayan Bakan Varak, şu ifadeleri kullandı:

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ‘100 Günlük İcraat Programı’ ile Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla bakanlığımızca hazırlanan ‘Destek ve Önlem Paketi’nin sıkı takipçisi olduk. Eylem planımızın her aşamasını dikkatle çalıştık, çalışıyoruz. Araya giren bayram tatili sonrası çalışmalarımıza hız kazandırdık. Sizlerle de paylaştığımız ‘Politika Takip Matrisi’ ile yaptığımız çalışmanın hangi aşamada olduğunu an be an takip ettik. Kamuoyunun ve hizmetinde olduğumuz milletimizin doğru ve sağlıklı bilgilendirilmesi için bu paylaşımı yapıyoruz. Eksiklerimiz elbette var ama iş günü olarak baktığımızda hayli mesafe kat ettik. 8 günde 10 maddeyi hayata geçirdik. Diğer maddelerde ise ciddi ilerlemeler kaydettik. 16 maddelik eylem planımız sayesinde Milli Teknoloji hamlesi için adımlarımızı hızlandırmış olduk. Yerlileştirme politikalarımız kararlı bir şekilde devam edecek. Daha fazla üretim ve daha fazla istidam için proaktif hareket tarzımızı sürdüreceğiz.”

YERLİ TEKNOLOJİYE 500 MİLYON LİRALIK DESTEK

Bakan Varank, teknoloji de yerliliğin artırılması için Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması’nı (SAYEM) devreye  alındığını dile getirdi. SAYEM’in girişimcilere sunacağı katkıları anlatan Bakan Varank, “İlk kez başlatacağımız bu destek mekanizması Türkiye’ye özgü oldukça cazip bir program. Bütün imkanlarımızı yerli ve milli üretim için seferber ediyoruz. Bu süreçte güçlü insan kaynağımıza, bilgi birikimimize ve sanayicimizin tecrübelerine güveniyoruz. Milli teknoloji hamlemizin bir parçası olacak bu uygulama ülkemizin bir üst lige çıkmasına ciddi katkı sağlayacaktır” dedi.

DEV İŞ BİRLİĞİ

İlk aşamada özel sektör şirketleri arasında konsorsiyum kurulacağını, ikinci fazda ise proje değerlendirme safhasına geçileceğini aktaran Bakan Varank, “Sanayi kuruluşları, Ar-Ge merkezleri, KOBİ’ler, tekno girişimler ve üniversitelerin güç birliği yapacağı mekanizmayla toplamda 500 milyon liralık destek verilecek” sözleriyle müjdeyi verdi.

Editör: TE Bilisim