Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AA Editör Masası’nda gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ve Rusya’nın anlaşmaya vardığı Soçi mutabakatı kapsamında ağır silahlardan arındırılan İdlib Çatışmasızlık Bölgesi’nde TSK’nın, İdlib dışındaki bölgede de Rusya’nın devriyeye başlayacağını açıkladı.

Akar, İdlib’de Rusya ile ortak devrinin, ateşkesin devamı ve istikrarın sağlanması açısında önemli bir adım olduğunu kaydetti. Rejimin bölgeye yönelik saldırılarının devam eder, büyük bir göç başlarsa 3,5 milyon nüfusun göçünün sadece Türkiye’ye ve Avrupa’ya değil, Amerika’ya da ulabileceğini ifade etti.

REJİMLE TEMASIMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL

İdlib ve Zeyin Dalı Harekatı kapsamında terörden arındırılan Afrin’de hava sahalarının kullanılmasıyla ilgili bazı tehditlerin bugün itibarıyla ortadan kalktığını belirten Bakan Akar, Esed rejimiyle herhangi bri temas halinde olmadıklarını, görüşmelerin tamamen İran ve Rusya ile yapıldığını kaydetti.

Esed rejiminden en büyük şikayetin, ateşkesin bozulması olduğunu ifade eden Bakan Akar, rejimin ateşkese uyması gerektiğini ve Rusya’nın rejimi durdurması gerektiğini kaydetti.

314 BİNİN ÜZERİNDE MUHACİR EVLERİNE DÖNDÜ

Akar, terör örgütleri DEAŞ ve PKK’ya karşı düzenlenen Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekatları sonucu terörden arındırılan bölgelere 314 bin 59 kişinin döndüğünü kaydetti.

Terör örgütü DEAŞ ile mücadele eden ve en radikallerini etkisiz hale getiren tek ülkenin Türkiye olduğunu belirten Akar, YPG-PKK-FETÖ-DEAŞ ve El Kaide gibi terör örgütleriyle karşı karşıya olduklarını söyledi. Akar, Kürtler başta olmak üzere hiçbir etnik grupla herhangi bir problemin olmadığını söyledi.

GÜVENLİ BÖLGE AÇIKLAMASI

Güvenli bölge konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Akar, orada Türk Silahlı Kuvvetlerinin bulunması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin güney sınırlarına yakın bir bölgede PKK/YPG terör grubunun bulunmasını tehdit ve tehlike olarak gördüklerini belirten Akar, sınırlarımızda bir terör koridoru oluşturulmasına asla müsaade edilmeyeceğini bir kez daha dile getirdi. Akar, TSK’nın Kürtleri hedef alması diye bir şeyin söz konusu olmadığını belirterek, tek hedefin teröristler olduğunu söyledi.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemi ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Yeni sistemin modern ve öngörülebilir, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ihtiyacını, gençlerin eğitim ihtiyacını karşılayacak şekilde geliştirildiğini ifade eden Akar, hem erbaş ve erler hem bedelli olanların bir ay temelli eğtim yapacağını, bunun sonunda bedelliye ayrılanların askerlikle ilişiğinin kesileceğini ifade etti.

Yeni askerlik sisteminin 5 ana kategoride (bedelli askerlik, yükümlü erbaş ve erler, yedek astsubaylık, yedek subaylık ve dövizli askerlik) dağılım gösterdiğini belirten Akar, yeni askerlik sisteminin detaylarının bugün bakanlığın internet sayfasında yer alacağını belirtti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bir ay temel eğitimin ardından lise mezunu ve altı gençlerin 5 ay kıtada görev yapacağını belirterek, bu sürecin sonunda ‘Askerde kalmak ister misiniz? sorusunun erlere yöneltileceğini söyledi. Akar, yeni askerlik sistemiyle erlerin askerlik esnasında, askerlik sonrasında ve görevlerini yaparlarken çeşitli desteklerin sağlanacağını kaydetti.

Lisans ve lisansüstü eğitim yapan erlerin yedek subay statüsünde görev yapacağını belirten Akar 2 ay temel ve sınıf eğitiminin ardından, 10 ay kıtalarda maaşlı olarak görev yapacaklarını ve daha sonra terhis olacaklarını ifade etti.

YEDEK ASTSUBAYLIK 

Bakan Akar, yedek astsubaylık ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Yedek astsubayların, meslek yüksekokulu mezunlarından seçileceğini belirten Akar, mesleki olan erlerin, mesleklerinden kopmadan aynı görevlerini ‘yedek astsubaylık’ altında yapacaklarını ifade etti.

FETÖ ile mücadele hakkında da önemli bilgiler veren Akar, şu ana kadar TSK’dan 15 bin 621 kişinin ihraç edildiğini, 358’inin çeşitli aşamalardan geçtikten sonra görevlerine geri döndüğünü söyledi.

Editör: TE Bilisim