Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kanal 7’de katıldığı Başkent Kulisi isimli programda ulusal ve uluslar arası politika alanında 2019 yılındaki gelişmeleri değerlendirirken gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Sözcü Kalın’ın açıklamalarından satır başları:

2019 DEĞERLENDİRMESİ

“2019 yılı Türkiye’nin hem sahada hem masada güçlü olduğu bir yıl oldu. Bunun etkilerini biz Barış Pınarı Harekatı sonrası sayın 17 Ekim’de ABD, 23 Ekim’de Rusya ile yaptığımız anlaşmalarda gördük. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO zirvesine giderken eli güçlü bir lider olarak gitti. Çok kutuplu bir dünya yönetilemez hale geldi.

15 Temmuz’dan sonra Türk ordusu daha güçlü hale geldi. Son 2 2,5 yıldır terörle mücadelede çok güçlü bir hale geldik. Daha öncesinde TSK’nın içine sızan FETÖ’cülerin terörle mücadeleyi nasıl akamete uğrattığını biliyoruz.

“LİBYA SURİYE’YE BENZEYEBİLİR”

“Kaddafi gittiğinden beri Libya’da kriz devam ediyor. Serrac’ın liderliğini yaptığı Ulusal Mutabakat Hükümeti geçtiğimiz nisan ayında Hafter ile Abu Dabi’de bir anlaşma yaptı. İki taraf bir araya gelip anlaştılar ancak o günden 15 gün sonra Hafter saldırılara başladı ve Trablus’a ilerlemeye başladı. Bunun üzerine Serrac hükümeti haklı olarak birçok ülkeden yardım istedi. Bize de geldi.  Hafter’e dur denilmezse Libya, Suriye gibi olabilir. Biz teknik anlamda UMH’yi desteklemeye devam edeceğiz.

“NE İŞİMİZ VAR LİBYA’DA?” SORUSUNA YANIT

Bu çağda Türkiye’nin güvenliği Misak-ı Milli sınırlarının çok ötesinde başlar. Mesela Balkanlar’da  en ufak bir çalkantı olduğunda bundan en çok etkilenen ülkelerden biri Türkiye’dir. Libya için de durum aynı. Libya birilerine çok uzak gelebilir ama Libya bizim deniz komşumuzdur. Tarihi ve kültüler bağlarımızı bir kenara bırakın, Libya Kuzey Afrika’nın en belirleyici ülkelerinden biridir. “Libya’da ne işimiz var” sorusu çok dar bir bakış açısının ürünüdür.

ANLAŞMA DENİZ HUKUKUNA UYGUN

Akdeniz’de en geniş sınırı olmamız hasebiyle bizim Akdeniz’de yetki alanları konusunda savunduğumuz tezler var. Ancak bunlar, 2’li 3’lü anlaşmalarla hayata geçirilebilen konular. Bu ikili anlaşma kimseyi ilgilendirmez. Libya’yla yaptığımız anlaşma uluslararası deniz hukukuna uygun. BM’ye gönderdik  anlaşmayı tescil ettirmek için. Yunanistan’ın Girit Adası’yla ilgili bir itirazı var. İstedikleri kadar etsinler.

DOĞU AKDENİZ: ELİ KOLU BAĞI OTURACAK HALİMİZ YOK

Bölgesel çatışma bizim tercih edeceğimiz bir şey değil. Ancak biz bu adımları atarken, Doğu Akdeniz’de  Yunanistan, İsrail, Güney Kıbrıs ve Mısır bir araya geliyorlar ve Türkiye’yi by pass ederek Doğu Akdeniz’de çıkacak doğal gazın, petrolün Avrupa’ya götürülmesiyle ilgili birtakım boru hatları planı konusunda anlaşıyorlar. Onlar bunu yaparken bizim eli kolu bağlı oturacak halimiz yok. Türkiye’nin olmadığı bir Doğu Akdeniz planı yapıyorlar.

Bu bir son dakika haberi.

Ayrıntılar Güncellenecek…

Editör: Haber Merkezi