Cuma namazının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım, AYM’nin FETÖ’cü gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkında verdiği karara ilişkin,”Nöbetçi mahkemenin kararı yeterli değildir. Asıl mahkeme yetkilidir. AYM’nin gerekçeli kararı beklenmesi istenmiştir. Verilen karar iddianame sürecine kadar olan işlemlerle ilgili. Yerel mahkeme dosya içeriğini ve AYM’nin kararını dikkate alarak hukuka uygun bir karar verecektir.” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, cuma namazının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı, önemli açıklamalarda bulundu. Anayasa Mahkemesi’nin Altan ve Alpay hakkındaki tahliye kararını değerlendiren Başbakan Yıldırım, “Beğeniriz beğenmeyiz. Bunun incelenmesi değerlendirmesi ayrı bir şeydir. AYM de değerlendirmesinde birkaç husustaki iddiayı dayanaktan yoksun bulup reddetmiştir. Tutuklanma sebebini yeterli görmeyen bir karar almıştır. Doğru kararı verecek olan birinci derece mahkemedir. Bu davanın görüldüğü mahkeme gerekli kararı verecektir. Nöbetçi mahkemenin kararı yeterli değildir. Asıl mahkeme yetkilidir. AYM’nin gerekçeli kararı beklenmesi istenmiştir. Verilen karar iddianame sürecine kadar olan işlemlerle ilgili. Yerel mahkeme dosya içeriğini ve AYM’nin kararını dikkate alarak hukuka uygun bir karar verecektir. Bu konuda çok daha dikkatli davranmak” ifadelerini kullandı.

“FETÖ ile mücadeleyi zaafa uğracatak kararlar almamalı”

“Hangi mahkeme olursa olsun, karar verirken, bizim yürütme olarak beklentimiz büyük bir mücadele verdiğimiz bölücü terör örgütü, FETÖ ile yapılan bu mücadelenin zaafa uğramasına sebep olacak veya böyle anlaşılacak kararları almamalıdır.” diyen Yıldırım, mahkemelerin, yürütmenin ve idarenin FETÖ ile mücadelede çok daha dikkatli davranması gerektiğini söyledi. Yıldırım, bütün kurumların bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerektiğini söyledi.

“Amblemlerle ittifaka sıcak bakıyoruz”

MHP ile ittifaka ilişkin soruya Başbakan Yıldırım, “Bir partinin listesinden değil amblem ve tüzel kişiliklerini muhafaza ile seçime birlikte gitmelerine yönelik düzenlemeye sıcak bakıyoruz” dedi.

“Muhalefet gizli saklı ittifak yağmasın”

“Muhalefet gizli saklı ittifak yapmayan kalkmasın” diyen Yıldırım, “İttifak aleni, açık bir şekilde yapılır” değerlendirmesini yaptı.

“İdlib’e saldırıların artması, yeni göç hareketine sebep olacak”

Suriye’de Esed/Hamaney rejimi ve destekçilerinin İdlib’e yönelik saldırılarına da değinen Yıldırım, “İdlib’de saldırıların artması, orada yeni bir göç hareketine, yeni mağduriyetlerin oluşmasına sebep olacaktır.” ifadesini kullandı.

Yeni bir göç dalgası gerçekleşebilir

“ABD-Türkiye ilişkilerine olumlu katkısı olmaz”

ABD’nin Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısına ilişkin soruyu yanıtlayan Yıldırım, “Hem haksızlıktır, hem de ABD-Türkiye ilişkilerine olumlu katkısı olmaz. Ankara ne kadar güvenliyse, Washington o kadar değerli. Küresel teröre karşı daha fazla dayanışma gerekiyor” dedi.

Editör: TE Bilisim