Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’in daveti üzerine Berlin’e kritik bir ziyaret gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti Devleti Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu, sorularını yanıtladı.

BAŞARILI BİR ZİYARET OLDU

Türkiye olarak Almanya’ya pozitif bir gündemle geldiklerini, karşılama güvenlik ve protokol açısında başarılı bir ziyaret olduğunu ifade eden Başkan Erdoğan, “Hem Steinmeier’in hem de Şansöyle Merkel’in ev sahipliği gerçekten memnuniyet vericiydi. İkili ekonomik ilişkilerimizi daha da ileri götürebilme hususunda bir mutabakat sağlayabildik diyebilirim. 25 Ekim’de Alman Ekonomi Bakanı büyük bir iş adamı heyeti ile ülkemize gelecek.” dedi.

“ALMANYA, TÜRKİYE KARŞITI EYLEMLERDE DUYARLI DAVRANMIYOR”

Almanya ile ilgili en önemli meselelerden birinin de PKK, FETÖ, DHKPC gibi örgütlerin Türkiye karşıtı eylemleri konusunda yeterince duyarlı davranılmaması olduğunu dile getiren Erdoğan, “Alman makamlarının bunlara karşı daha etkin mücadele vermelerini bekliyoruz. Bu beklentilerimizi de kendilerine bizzat  ilettik. Ulusal güvenliğimize tehdit teşkil eden yapılara karşı etkin mücadele bizim temel hakkımızdır.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Hükümete karşı olanlarla yürümekle sağlıklı sonuçlar alınamayacağını belirttik. FETÖ konusundaki yaklaşım farklılığı ortada. Bu, Merkel ile yaptığımız ortak basın toplantısında da açıkça görüldü. Yeterli delil olmadığından söz ediyorlar. Tüm delilleri kendilerine verdiğimiz halde, mahkeme kararlarını ilettiğimiz halde, bunların adeta yok sayılmasını anlamak mümkün değil.” diye konuştu.

Başkan Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları şu şekilde:

DÖRTLÜ İSTANBUL ZİRVESİ

Almanya’nın İdlib mutabakatı ile bölgede gelinen süreci takdirle karşıladığını dile getiren Erdoğan, detaylar hakkında Almanya’ya gerekli bilgileri verdiklerini söyledi.

Bu ay içerisinde olmazsa Rusya, Almanya, Fransa, Türkiye olarak bir dörtlü İstanbul Zirvesi’ni gerçekleştireceklerini ifade eden Erdoğan, “Macron ile görüştüm, o  olumlu yaklaşıyor. Merkel de, ‘Ekim’in 14’ünde Bavyera seçimleri var, o seçimden sonra yapalım’ diye bir yaklaşım içerisinde. Süreci takip edeceğiz. Tarih belirlendikten sonra da o dörtlü zirveyi gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu dörtlü zirveyi önemsiyorum. Bu  önemli bir adım olacak.” diye konuştu.

Erdoğan, küresel düzlemde Trump yönetiminin, tek taraflı politikalarının Avrupa’da da rahatsızlık yarattığını belirterek, “Gerek AB gerek diğer bölgelerle işbirliğimizi güçlendirerek adımlarımızı atmaya devam edeceğiz.” dedi.

ALMANYA VE ABD’YE LİSTELER VERİLDİ

Almanya ve ABD’ye terör listelerinin verildiğini söyleyen Başkan Erdoğan, “Almanya’nın delilleri yok saymalarını anlamak mümkün değil” ifadesini kullandı.

“IMF İLE İŞİMİZ OLMAZ”

Başkan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Borç para için gidiyorlar” sözlerine, “IMF’ye 23.5 milyar lira borcu olan koalisyonun ortağı da CHP’ydi. Bizim IMF ile işimiz olmaz.” şeklinde yanıtladı.

Başkan Erdoğan, “Birleşmiş Milletler’de yaptığımız konuşma ortada. Borç aldıysak nereden borç almışız bunu da söylesin. Bizim bu tür ziyaretlerde maksadımız, yabancı yatırımları ülkelerimize çekmeye yönelik adımlar atmaktır. Kaldı ki, biz görevi devraldığımızda hatırlarsanız Türkiye’nin IMF’e 23.5 milyar dolar borcu vardı. Kimler almıştı o borcu? Geçmişte CHP’nin de koalisyon ortağı olduğu dönemlerin bir borç yüküydü o. Bizim dönemimizde sıfırlandı o borç. Birilerinin iddialarının aksine, bizim IMF ile şu an herhangi bir işimiz olamaz. Biz şu anda ülkemizdeki durumu zaten toparlamaya başladık. Çok kısa zamanda bu sıkıntıyı atlatacağız, 2019’a da çok daha ciddi, çok daha farklı bir şekilde gireceğiz.” ifadelerini kullandı.

EURO 2024 YORUMU

Başkan Erdoğan, EURO 2024’ün Almanya’ya verilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. İki dünya kupası ve bir Avrupu kupası organizasyonunun Almanya’ya verildiğini hatırlatan Erdoğan, “Aynı ülkede bunu yapıyorsun. Türkiye’ye gelince şöyle böyle diyorsun. Tesis ise bizim şu anda Almanlardan geir kalan bir halimiz yok. Çok modern ve kilometre olarak çok daha iyi tesislerimiz var. Hayırlı olsun. Neticede masraftan kurtulmuş oldu.” dedi.

Cumhurbaşkanı’ndan Almanya değerlendirmesiTürkiye

Editör: TE Bilisim