Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016 tarihindeki hain darbe girişiminin başarılı olması halinde devletin üst düzeyinin yargılamalarını yapacak örgütün “sıkıyönetim mahkemeleri“ne atanan eski askeri yüksek yargıçlar hakim karşısına çıkıyor.

Sıkıyönetim direktifinde “Askeri Yargıtay Başkanı” olarak ismi geçen Haluk Zeybel ve “Askeri Yargıtay Başsavcısı” olarak görevlendirilmiş Yusuf Tamer Çetin’in de içlerinde olduğu 15 eski askeri yüksek yargıcın yargılanmasına ilk derece mahkemesi sıfatı ile Yargıtay 9. Ceza Dairesinde başlanıyor.

Çetin ve Zeybel’in yanı sıra meslekten ihraç edilen eski askeri yargıçlar Turgay Akgül, Hamdi Demiralay, Mehmet Şimşek, Arif Fikret Özev, Ertuğrul Şahin, Turgay Öztoprak, Cemil Çelik, Şeref Ayyıldız, Hatan Ata, Yaşar Yüce, Şerif Bek, Salih Buçukoğlu ve Ahmet Uçar da ayrı ayrı yapılacak duruşmalarda yargılanacak.

Haluk Zeybel, silahlı terör örgütüne mensup olmak suçundan tutuklanması, istihbarat raporları, örgütün sıkıyönetim direktifinde Askeri Yargıtay Başkanı olarak görevlendirilmesi, tanık beyanları doğrultusunda FETÖ/PDY ile bağlantılı olduğu gerekçesi ile meslekten ihraç edilmişti.

Yusuf Tamer Çetin de terör örgütü mensupluğu ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan tutuklanması, istihbarat raporları, örgütün sıkıyönetim direktifinde Askeri Yargıtay Başsavcısı olarak görevlendirilmesi, tanık beyanları doğrultusunda FETÖ/PDY ile bağlantılı olduğu gerekçesi ile meslekten çıkarılmıştı.

“SIKIYÖNETİM MAHKEMELERİ GÖREVLENDİRME LİSTESİ”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı, FETÖ’nün askeri yargıdaki yapılanmasına ilişkin iddianamede, 15 Temmuz darbe girişiminin başarılı olması halinde yargılamaları yapacak sözde “sıkıyönetim mahkemeleri görevlendirme listesi”nin oluşumu irdelenmişti.

İddianamede, Askeri Yargıtayın darbeciler tarafından 2 daire olarak belirlendiği anlatılmıştı. Birinci dairenin, sözde sıkıyönetim mahkemelerinden gelen kararların temyiz incelemesini gerçekleştirecek makam, ikincisinin ise askeri mahkemelerden gelecek kararların temyiz merci olarak görev yapmasının planlandığı belirtilmişti.

Sözde sıkıyönetim direktifine göre, Yargıtay 9. Ceza Dairesinde yargılanacak 15 eski askeri yüksek yargı üyesinin bir kısmı da sıkıyönetim mahkemelerinde görev yapacaktı.

Editör: TE Bilisim