15 Temmuz 2016’da hain işgal girişimini düzenleyen FETÖ’ye yönelik davalar yurt genelinde devam ediyor. Ordu ve Malatya’da Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yönelik davalarda, tutuklu yargılanan 4 sanık 6 yılı aşkın sürelerde hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklardan üçünün, tutukluluk süresi göz önüne alınarak tahliyesine karar verilirken, bir sanığın ise tutukluluk süresinin devamına karar verildi.
Ordu’daki FETÖ davasında karar
Ordu 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklar Ferhat Kaymak ve Halil Yılmaz ile yakınları ve avukatları katıldı.
Meslekten ihraç edilen öğretmen Kaymak, gizli haberleşme programı ByLock’u kullanmadığını öne sürdü.
Emekli Yılmaz ise önceki savunmalarını yineleyerek, tahliye talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, ByLock kullandıkları gerekçesiyle Kaymak’a 6 yıl 10 ay 15 gün, Yılmaz’a 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
Heyet, Kaymak’ın tutukluluğunun devamına, Yılmaz’ın ise tutuklulukta geçirdiği süre nedeniyle hükmen tahliyesine karar verdi.
Malatya’daki FETÖ davasında karar
2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına, daha önce adliyede zabıt katipliği yapan tutuklu sanıklar Yunus Özkaya ve Sadık Erdal Erdoğan ile avukatları katıldı.
Telefonlarında örgütün şifreli haberleşme programı “ByLock” tespit edilen sanıklar, haklarındaki suçlamaları kabul etmedi.
Mahkeme Başkanı Hasan Çınar’ın “Nerelisin?” sorusunu yönelttiği sanık Yunus Özkaya, “Malatya” yanıtını verdi.
Çınar’ın, “ByLock tespiti yapılan numarada programa giriş için kullanıcı adında ismin ve memleketinin plaka numarası, şifrende ise eşinin baş harfi bulunuyor.” demesi üzerine sanık Özkaya, “ByLock kullanmadım. Hiçbir bilgim yok.” şeklinde savunma yaptı.
Mahkeme Başkanı Çınar’ın sanığa 71 bin 249 kez “ByLock”a erişimde bulunduğunun belirlendiğini ifade etmesine rağmen Özkaya, raporu kabul etmedi.
Diğer sanık Sadık Erdal Erdoğan da hakkındaki tanık beyanları ve “ByLock” raporunu kabul etmedi.
Mütalaasını veren cumhuriyet savcısı Musa Erdem Altınhalka, sanıkların “ByLock” kullanıcısı olması ve kuvvetli delil durumu dikkate alınarak “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan cezalandırılmalarını talep etti.
Mahkeme heyetince, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 6 yıl 3’er ay hapis cezası verilen sanıklar, tutuklu geçirdikleri süre göz önüne alınıp, yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edildi.