Anayasa Mahkemesi, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’in, Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Haydar Baş’ın sözlerine ilişkin açtığı tazminat davasının reddedilmesi üzerine, şeref ve itibar hakkının ihlal edildiği iddiasıyla 2015’te yaptığı bireysel başvuruyu kabul edilemez buldu.

TAZMİNAT DAVASI AÇMIŞTI

Haydar Baş, 21 Eylül 2013’te, bir televizyon programında, “Ben, Ebu Talip Hazretlerine kafir diyen adamın, bugün o şerefsizin cemevi açtığını duyuyorum. Tabi onunla beraber iş birliği yapan Avrupa ajanı bir adamı da tanıyorum. Onu da ben tanıyorum. Bunlar, şimdi ecnebinin kafasıyla Türk-İslam toplumunu yok edebilmek için hazırlanmış projenin parçaları.” ifadesini kullandı. Bunun üzerine terörist başı Fetullah Gülen, kişilik haklarına saldırıda bulunulduğunu ileri sürerek, tazminat davası açtı. Fetullah Gülen, cami-cemevi inşaatının bir tarafında kendisinin yer aldığını, Baş’ın bu inşaatla ilgili haberlerin basında yer alması üzerine konuşma yaptığını, bu konuşmada kendisinin kastedildiğini iddia etti.

KİŞİ BAKIMINDAN YETKİSİZLİK

Ankara 23. Asliye Hukuk Mahkemesi, “beyanların davacıyla ilgili olduğunun anlaşılmadığı” gerekçesiyle davayı reddetti. Yaptığı temyiz başvurusu da Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından reddedilen Gülen, 2015’te Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunarak şeref ve itibar hakkının ihlal edildiğini ileri sürdü. Yüksek Mahkeme, şeref ve itibar hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın, “kişi bakımından yetkisizlik” nedeniyle kabul edilemez olduğuna hükmetti.

Editör: TE Bilisim