Başbakan Binali Yıldırım, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün ile Çankaya Köşkü’nde ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Yıldırım Kıbrıs sorunu ve Rum kesiminin atması gereken adımlara yönelik çarpıcı değerlendirmeler yaptı.

Maceraya izin yok

Türkiye’nin Kıbrıs Türklerine sahip çıkacağını ifade eden Başbakan, barış için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ederek, “Kıbrıs Türkünün haklı davasını bundan sonra da anlatmaya devam edeceğiz. Çözüm hangi şartlarda gerçekleşirse gerçekleşsin veya gerçekleşmesin, Türkiye’nin etkin teminatı, Kıbrıs’ta olmazsa olmazdır. Bir daha bir maceraya izin verecek bir altyapıya Türkiye müsaade etmez. Bunu herkesin bilmesi gerekir. Biz barış istiyoruz” diye konuştu.

Kıbrıs ile beraberiz

Yıldırım,  Kıbrıs’ın 50 yıllık su sorunun Türkiye tarafından çözüldüğünü hatırlatarak, yeni projelere destek vereceklerini kaydetti ve şunları söyledi: “Enerjinin, adanın gelişmesine, büyümesine harcanmasını istiyoruz. Bütün bu iyi niyetlerimize rağmen kafalarının arkasında başka proje olanlar da bilsin ki, böyle bir proje hayata geçirmeye kalktıklarında yine Türkiye, Kıbrıslı kardeşlerinin yanı başındadır, onlarla beraberdir.”

Oyun bozanlık yapmayın

Kıbrıs sorunun yarım asırdır devam ettiğine dikkat çeken Yıldırım, Rumların müzakerelerde gerekli adımları atması gerektiğini belirterek, “Barış müzakereleri devam ediyor, varsın devam etsin. Ama biz her zaman yapıcı tarafta olduk. Kuzey Kıbrıs Türk tarafı da tüm samimiyetiyle yapıcı davranıyor. Bu aslında, her seferinde ‘barışalım, beraber yaşayalım’ deyip oyun bozanlık yapan Rum tarafının son şansıdır. Bu şansı da iyi değerlendirmelerini tavsiye ederiz” ifadelerini kullandı.

FETÖ’ye geçit yok

KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün ise 21 Temmuz’da FETÖ/PDY’yi terör örgütü listesine dahil ederek tüm faaliyetlerini yasakladıklarını hatırlatarak, güvenlik kuvvetleri komutanlığı ve polis yetkilileriyle toplantılar yaparak, en küçük bir ihbar, bilgi veya hareketin bile değerlendirilmesi gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını, bir tespit yapılabilirse derhal müdahale edeceklerini kaydetti.

Kahramanları kabul etti

Başbakan Binali Yıldırım,  FETÖ‘nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminde, canları pahasına sokaklara çıkan ve darbeye karşı gelen vatandaşları kabul etti. Yıldırım, Malatya’da darbecilerin bıraktığı tankı kullanan Mustafa Özbey, Atatürk Havalimanı’nda bir tankın önüne yatan Metin Doğan, darbe girişimine karşı kamyonla Taksim’e çıkan Şerife Boz, eşi Şenol Boz ve komşusu Gülseher Yüksel ile Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi. Yıldım vatan kahramanlarına yönelik konuşmasında, “Her biriniz Anadolu kadınının ruhunu, Anadolu insanımızın asilliğini ölümsüz hale getirdiniz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim