Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Türkiye ziyaretiyle ilgili hedefleri, ülkesinin Türkiye ile ilişkileri ve ekonomik iş birliği, Balkanlardaki durum hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“Türkiye bizim en yakın dostumuz”

Ziyaretinin dost ülkelerle ilişkilerde olağan bir durum olduğunu ifade eden Zaev, “Türkiye, bizim en büyük dostlarımızdan biri.” dedi.

Türkiye ve Makedonya arasında, başka bir ülkeyle örneği olmayan 100’ün üzerinde anlaşmanın bulunduğunu söyleyen Zaev, anlaşmaların iş dünyasının ihtiyaçlarına göre genişlemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“İş birliğinin ilerletilmesi iki ülkenin yararına”

Zoran Zaev, “Türkiye ile sahip olduğumuz harika iş birliğinin ilerletilmesinin tüm yönlerini görüşebileceğiz. Her hükümetin olduğu gibi Türk hükümeti de bizim hükümetimiz de kendisini her şeyden önce ekonomi ve halkın refahına adamıştır.” diye konuştu. Zaev, iş birliğinin ilerletilmesinin her iki ülkenin vatandaşlarının yararına olacağını vurguladı.

“Terörizmle mücadelede Türkiye ile omuz omuzayız”

Makedonya’nın Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelesinde Türkiye’yi desteklediğine dair açıklamasının hatırlatılması üzerine Zaev, “Bildiğiniz üzere Türkiye ile terörizm, aşırıcılık, radikalizmle küresel düzeydeki mücadelede omuz omuzayız. Tüm dünyada olduğu gibi biz de 2016’da devlet kurumlarının şiddet yoluyla devralınması teşebbüsünü kınadık. Bu ne dünyanın hiçbir yerinde ne de Türkiye gibi demokratik bir ülkede kabul edilemez. Maalesef bunu 27 Nisan’da meclisin kontrolünün şiddet yoluyla alınmaya çalışılması sırasında bizde de gördük. Onları kimin yönetip yönetemeyeceğine demokratik kurumlar ve vatandaşlar karar verirler. Zorla devralınma, kınanması gereken bir mesele. Ben de kınadım, her türlü terörizm, aşırıcılık ve radikalizme karşı mücadelede Türkiye’ye desteğimi verdim. Çünkü 21. yüzyılda gerçekten ilerlemeliyiz ve bu tür olaylar sadece kınanmayı hak ediyorlar.” ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim