Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 17 Mayıs’ta ziyaret ettiği Washington’da Türkiye Büyükelçiliği Konutu önünde terör örgütü yandaşlarının saldırılarına karşı koruyan koruma polisleri ve Türk vatandaşları için yakalama kararı çıkarıldı. Konuya ilişkin basın açıklaması yaptığı açıklamalarda skandal ifadeler kullanan Washington Emniyet Müdürü Peter Newsham Türk korumaların sözde ‘barışçıl’ gösteri yapan terör yandaşlarına saldırdığını keşfettiklerini iddia etti.

WANTED İLANI ASMIŞLAR

Newsham, olaya karıştığı tespit edilen 16 kişi hakkında yakalama kararı çıkarttıklarını ve şu ana kadar 2 kişiyi tutukladıklarını söyledi. Öte yandan olayın yaşandığı gün Erdoğan’a 40-50 metre kadar yaklaşan terör örgütü PKK yanlıların “herhangi bir tehdit teşkil etmediğini” savunan Newham güvenlik açığı olmadığını yeterli güvenliğin sağlandığını savundu.

Newsham “Washington DC’de barışçıl eylemcilere karşı girişilen şiddeti gördük ve bu hoş görebileceğimiz bir şey değil. Bu şehre her gün yabancı konuklar gelip gidiyor. 28 yıllık polislik hayatımda Sheridan Circle’de gördüğüm şeylere nadiren tanık oldum. Herhangi bir eyalet ya da ülkeden geleceklere mesajımız buna hoşgörü gösterilmeyeceği” dedi. Basın toplantısının yapıldığı salonda korumaların fotoğraflarının bulunduğu ve üzerinde ‘Wanted-Aranıyor’ yazan panolar dikkat çekti.

BU NASIL YASA, BU NASIL HUKUK?

Ankara Devlet Protokolü ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen iftarda bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD gezisinde PKK’lılara müdahale eden 2 Türk’ün tutuklanması ve korumaları hakkında tutuklamaya dönük yakalama kararı çıkartılmasına tepki gösterdi. “Amerika’nın Hansı ile Corcu ile mi ben kendimi koruyacağım?” diye soran Erdoğan, bu kararlara karşı hukuki ve siyasi planda mücadele verileceğini vurguladı. Erdoğan şöyle konuştu: “PKK terör örgütü, FETÖ’cüler hep birlikte birleştiler, 40-50 metre mesafede şahsıma karşı gösteri yapıyorlar. Amerikan polisi dokunmuyor. “Bu nasıl bir yasadır, bu nasıl bir hukuktur. Bu korumalar beni korumayacaksa niçin ben bunları yanımda Amerika’ya götürüyorum. Amerika’nın Hansı ile Corcu ile mi ben kendimi koruyacağım? Tabi bunun çeşitli siyasi, hukuki mücadelesini vereceğiz ama bu tür gerçekleri anlatmak istiyorum”

İKİ TÜRK GÖZALTINDA

Kavgayla ilgili olarak ABD’nin New Jersey eyaletinde yaşayan Eyüp Yıldırım ve Virginia eyaletinde ikamet eden Sinan Narin gözaltına alındı. “Nitelikli saldırı” ile suçlanan Narin’in Washington’da hâkim önünde çıkarıldı. “Adam yaralama” ve “nitelikli saldırı” ile suçlanan Yıldırım’ın ise New Jersey’den Washington’a getirildi.

POLİS ‘BARIŞÇIL GÖSTERİ’ DEMİŞTİ

Yumruklaşmaya varan kavga, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen ayki ABD ziyareti sırasında meydana gelmişti. Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği önünde Erdoğan’ı protesto eden göstericilere, Erdoğan’ın korumaları ve Türk güvenlik görevlileri müdahale etmişti. Olaylarda 11 kişi yaralanmış, bu kişilerden dokuzu hastaneye kaldırılmıştı. Polis olayı “barışçıl protestoculara vahşi bir saldırı” şeklinde tanımlamıştı.

Editör: TE Bilisim