Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi ile ilişkili 14 sanığın farklı cezalara çarptırıldığı İstanbul’da sürdürülen “ana darbe” davasının dosyası, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne (istinaf) gönderildi.

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimiyle ilişkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 14 sanık için verilen hükümle alakalı gönderilen gerekçeli kararın tebligat işlemleri de nihayete erdi.

Mahkeme heyetince dava dosyası İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderdi.

KARARDAN

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Nisan’da verdiği kararda, tutuklu sanıklar eski Tümgeneral Fethi Alpay, eski Tuğgeneral Eyyüp Gürler, eski Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, eski Kurmay Albay Ahmet Gümüş, eski Kurmay Albay Ömer Faruk Özköse, eski Kurmay Yarbay Şakir Çınar, eski Kurmay Albay Mehmet Kapan, eski Kurmay Yarbay Fatih Karakaya, eski Kurmay Albay Müslüm Kaya, eski Kurmay Albay Nebi Gazneli, eski Kurmay Albay Sadık Cebeci ve eski Kurmay Binbaşı Murat Yanık’ı “cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etme”​ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Sanıkların cezalarında indirime gitmeyen heyet, bu 12 sanık hakkında “TBMM’yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme”, “Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme”, “silahlı terör örgütü yöneticisi olmak” ve “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından cezalandırılmaları istemiyle dava açılmışsa da bu suçlar “Anayasa’yı ihlal” suçu içerisinde eridiği gerekçesiyle ayrı ayrı hüküm kurulmasına yer olmadığına karar vermişti.

Editör: TE Bilisim