Fransa’dan Yunanistan’a, İtalya’dan Almanya’ya, Polonya’dan Belçika ve Avusturya’ya bütün bir Avrupa’yı yakan protestolar, Batı medyası ile Türk medyası arasındaki “anlayış” farkını da ortaya koydu. Batılılar, gösterileri ‘tek kelime’ dahi görmeyip devletin yanında yer alırken; bizdeki Gezi olayında ise “Mesele ağaç değil” denilerek halk, hükümete isyana çağrılmıştı.

Fransa’daki ‘hükümet karşıtı’ gösteriler, Belçika, Yunanistan, Polonya, İtalya, Avusturya ve Almanya’yla adeta bütün bir kıtayı yaktı. ‘Avrupa Baharı’ olarak görülebilecek olaylar için Batı medyası, devletinin yanında durarak “tek kelime” bile olayları görmedi.

Türkiye’deki gazeteler ise 2013’teki Gezi olaylarında kelimenin tam anlamıyla darbe yapmaya kalkmıştı. Türk medyası, 2013’te dış merkezlerin yönettiği protestoları, sokakları terörize eden vandallığı, ‘demokratik talepler’ olarak kabul ederek, hükümet yetkililerini yaşananlardan sorumlu tutmuştu.

Cumhuriyet Gazetesi, “Gençler ders veriyor” manşeti ile çıkarak, darbecileri cesaretlendirmiş; Sözcü Gazetesi, “Yeni çıktı, kaçırmayın… Tayyip gazları” diyerek provokasyon yapmıştı. FETÖ’nün ihanet merkezi Zaman Gazetesi ise “Demokratik taleplere canımız feda” diyerek Taksim’deki protestoculara selam durmuştu.

Birgün Gazetesi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yüzde 51’i evde zor tutuyorum” sözüne atıfla, “Biz de babaannemizi evinde zor tutuyoruz” diyerek, aslında meselenin ağaç değil, hükümet düşürmek olduğunu göstermişti.

“TEK SATIR” YAZMADILAR

Türkiye’deki devlet yapısını dizayn etmeye cüret eden Gezi protestolarında yerel medya, Batı’daki karanlık merkezlerin payandası olarak öne çıkarken; Avrupa’yı kasıp kavuran bugünlerdeki eylemlerde ise Batı medyası “millî duruş” gösterip sokaklara kayıtsız kaldı. 2013’te devleti suçlayan Türkiye’deki gazetelerin yanında Avrupa’daki haberciler, Fransa, Belçika, Yunanistan, Polonya, İtalya, Avusturya ve Almanya’daki olaylar ile ilgili, devlet lehine “karartma” uyguladı.

Bütün bir Avrupa’ya yayılan protestolara rağmen Batı medyası, banka ATM’lerinin patlatıldığı, lüks mağazaların yağmalandığı, sokakların yakılıp yıkıldığı, insanların öldüğü, insanların yaralandığı gösterilere karşın tek satır kullanmadı.

“BOYUN EĞME” DEMİŞTİLER

Türkiye’yi karıştıran Gezi Protestoları’nda yerel medya, gayr-ı millî tavır ortaya koyarken; Avrupa’yı kasıp kavuran eylemlerde Batı’da medyası da millî duruş ile sokaklara kayıtsız kaldı. Türkiye’de gazeteler, 2013’te devleti suçlarken; Avrupa’da haberciler, Fransa, Belçika, Yunanistan, Polonya, İtalya, Avusturya ve Almanya’daki olaylar ile ilgili, devlet lehine karartma uyguladı. Bütün bir Avrupa’ya yayılan protestolar, banka ATM’lerinin patlatıldığı, lüks mağazaların yağmalandığı, sokakların yakılıp yıkıldığı, insanların öldüğü, insanların yaralandığı gösteriler için tek satır kullanmadı.

Aynı Batı medyası, Türkiye’deki eylemlerde ise “Boyun eğme” manşeti atmıştı. Türkiye için ‘endişeli’ olduklarını açıklamıştı. Türk polisi için protestoculara “orantısız güç” kullanılıyor diye suçlamada bulunulmuştu. Le Figaro Gazetesi ile Der Spiegel Dergisi, Türkiye’deki hükümet değiştirilmesini desteklemişti.

Editör: Haber Merkezi