Dolandırıcılar yeni bir sistem geliştirerek kurbanlarını sözde güvenlik duvarı bahanesiyle aldatmaya başladı. Büyük oranda Akbank Müşteri Hizmetleri telefon numarasına benzeyen 0532 044 25 25 numarasından arayan dolandırıcılar 44 yaşındaki H.Ç’nin banka hesaplarını mobil uygulama üzerinden boşaltmayı başardı.
Atakan Irmak/Diriliş Postası
Telefon dolandırıcıları daha önce terör suçlaması ya da FETÖ bağlantılı olduğu gerekçesiyle tuzağına düşürdüğü insanları bugünlerde bankadan aradıklarını iddia ederek farklı bir yöntemle ağlarına düşürmeye başladı. 532’li, 0555’li ya da 0542’li hatların son hanelerini bir bankanın kurumsal numarasına benzeten dolandırıcılar “dosya masraflarının iade”, bahane edilmesiyle ağına düşürdükleri insanların hesap bilgilerine ulaşmaya çalışıyor. Dolandırıcılar geçtiğimiz gün H.Ç’yi arayıp “Akbank Genel Müdürlüğü’nden” aradıklarını söyleyerek eşi ile görüşme talebinde bulundular. Eşinin yerine kendisinin yardımcı olabileceğini söyleyen H.Ç’ye dosya masraflarının taraflarına iade edilmesi için kişisel bilgilerini cep telefonu üzerinden tuşlayarak yapması istendi.
DOLANDIRICILARIN KONUŞMASI KAYIT ALTINA ALINDI!
GÜVEN SAĞLAMAK İÇİN BİLGİLERİ TUŞLATIYORLAR!
Dolandırıcı çetesi aradıkları kişilerin güvenlerini sağlamak için kişisel bilgilerin tuşlayarak yapılmasını istiyor. Bilgilerin sözlü olarak alınmadığından dolayı şüphelenmeyen mağdurlar denileni yaparak kişisel bilgileri tuşlama yöntemiyle karşı tarafa vermiş oluyor. Yaşadığı olayı anlatan H.Ç; “Geçtiğimiz gün Akbank’tan aradığını ve isminin Elif olduğunu iddia eden şahıs daha önceden kullandığımız kredinin masraflarını tarafımıza iade edeceklerini söyledi. Önce eşimle görüşmek istediğini belirten kişi benimle de halledebileceğini söyleyerek bankanın mobil uygulamasını kullanıp kullanmadığımı sordu. Arayanlar “Güvenlik nedeniyle kişisel bilgilerinizi bizimle paylaşmayın” deyince açıkçası güven oluşturdular. Daha sonra vatandaşlık numaramı ve taraflarından gönderildiğini söyledikleri banka şifrelerini telefonla tuşlamamı söyleyerek banka hesaplarıma o anda ulaşmayı başardılar. Ben daha telefonda konuşurken bir yandan giriş sağladıkları banka hesabımda bulunan 4 bin 750 lirayı kendi hesaplarına aktardı.” diye konuştu.
TUŞLARA BASILAN BİLGİ KARŞIYA NASIL ULAŞIYOR
Dolandırıcıların yeni geliştirdiği sistemle daha önce karşılaşılmadı. Aradıkları kişilerin güvenlerini elde ederek kişisel bilgilerini telefonları üzerinden kodlamasını isteyen dolandırıcılar tuşlama sırasında çıkan sesten numaraları alabiliyorlar. Telefonlarda her rakamın sesinin o rakama özel bir farklı bir tonda olmasından yararlanan yazılım sayesinde mağdur telefonunda tuşa basarken dolandırıcının bilgisayarında eş zamanlı olarak hangi tuşa bastığı görülebilmekte. Her geçen gün farklı yöntemlerle insanlara musallat olan çetelere ulaşılamıyorken dolandırılan kişiler kaybettiği paranın üzerine bir bardak su içmek zorunda kalıyor çünkü bakanın çağrı merkezinin verdiği bilgiye göre; kullanıcı şifresini kendi verdiği için hesaptan yapılan para transferinin geri alınması mümkün değil.
Dolandırıcılara kişisel bilgileri kim veriyor?
Telefon üzerinden dolandırıcılık yapan çetelerin ortak noktaları aradıkları kişilerde para olduğunu ve hesaplarında ki paranın ne kadar olduğunu bilmesi dikkat çekici. Dolandırıcıyla telefon konulması sırasında hesabındaki paranın miktarını yanlış söyleyen mağdur, ses kayıtlarında dolandırıcı tarafından düzeltiliyor ve söylendiği kadar para olmadığı söyleniyor. Ayrıca dolandırıcılar aradıkları kişilerin, adres, kart numarası gibi sadece bankanın kartı gönderdiği zarfta olan gizli bilgilere de sahip olması dolandırıcıların istihbarat kaynaklarının olduğunu şüphesini akıllara getirdi.