Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan’a hareketi öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı’nda çarpıcı mesajlar verdi. Erdoğan’ın gündeminde AK Parti ve MHP’nin arasında görüşülen başkanlık tasarısı, Muhammed Mursi’ye ilişkin mahkeme kararı ve AB’nin terör seviciliğini sürdürmesi vardı. Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, AK Parti’nin hazırladığı metindeki “Cumhurbaşkanlığı ünvanı var” açıklamışını değerlendirdi. Makam isimlerine değil, sistem sağladığı yetkilerin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, parlamentonun onayından sonra gerekli değerlendirmelerin yapılabileceğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

Benim için sıkıntı değil

“Yapılan çalışmanın başkanlık veya cumhurbaşkanlığı olması hususunda şahsen benim açımdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Yeter ki burada her iki siyasi parti, milletimize neyi takdim edecektir. Bu, parlamentoya götürüldükten sonra 367 yakalanır mı, yakalanmaz mı veya sadece referandum kararı mı çıkar; bunu o süreçte göreceğiz. Ondan sonraki süreç ise milletimin vereceği karardır. Cumhurbaşkanlığı’na parlamentodan geçtikten sonra gelmesi söz konusudur. O zaman görmüş oluruz ve ona göre de değerlendirmemizi yaparız”

Cumhurbaşkanı partiden ayrılamaz

Erdoğan, Cumhurbaşkanı ve parti arasındaki ilişkiyi de analiz etti. Cumhurbaşkanının partiden bağımsızlaştırılmasının yeni sorunlar doğuracağını ifade eden Erdoğan, millete sunulacak teklifte Cumhurbaşkanı ve parti birliğinin doğru bir seçim olacağı görüşünü bildirerek, “ Benim kanaatim, bir cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesilmesi, ülkedeki siyasi etkinliğin, ülkedeki aktif yapının zafiyet bulmasını getirir. Bunun için böyle bir adım atılıyorsa ki fiili başkanlık diye zaman zaman Sayın Bahçeli’nin ifade ettiği şekliyle cumhurbaşkanlığı sistemine bu şekilde girildiği anda o zaman tabii ki partiden ilişkisinin kesilmesi doğru olmayacaktır. Partisiyle beraber bu yolu yürümesi şüphesiz ki hem mensubu olduğu partisini hem de cumhurbaşkanının kendisini güçlü kılacak” dedi.

Mursi serbest bırakılmalı

Erdoğan, Mısır temyiz mahkemesinin, halkın ekonomik kriz ve diktaya karşı ayaklanmasını engellemek için seçilmiş meşru Cumhurbaşkanı Mursi’nin idam kararını bozma kararının bir anlam ifade etmediğini kaydetti. Mursi’nin zindanlarda değil, özgürce dışarıda olması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Bu insanlar yaklaşık 3 yıldır içeride. Bunların aileleri hepsi mağdur durumda. Bundan sonraki süreçte ne olacak? Yapılan açıklamalara bakarsanız şimdi müebbet hapis diyorlar. Yüzde 52 oyla seçilmiş olan bir cumhurbaşkanına böyle bir darbe girişiminde bulunulmasını asla demokratik bir yaklaşım olarak değerlendiremeyiz. Adil bir süreç Sayın Mursi ve arkadaşları için işletilmemektedir. Şu anda onlar mağdur ve mazlum durumdadır. Mağdur ve mazlum durumda olan Mursi ve arkadaşlarına karşı sadece yeniden yargılanma yolunun açılması değil, onların bir an önce serbest bırakılması aslolandır” diye konuştu.

AB’yi kaale almıyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesele FETÖ’cü ve PKK’lı teröristler olunca idamı kırmızı çizgi haline getiren Avrupa Birliği’ni de topa tuttu. AB’nin fikirlerinin milletinin taleplerinin önünde değeri olmadığını dile getiren Erdoğan, şunları söyledi: “İdam konusu milletimizin talebidir. Bir taraftan demokrasi diyeceksiniz. Demokrasi nedir? Milletin talebine saygı duymaktır. Bu talebin gideceği yer parlamentodur. Parlamento bu talep götürülür. Eğer parlamento milletin bu talebini uygun bulursa bu bana geldiği zaman ben bunu onarım. Millet bunu onadıktan sonra Avrupalı şunu demiş, bunu demiş. Bu bizi ilgilendirmez. Kimse bize noktada farklı bir ders vermeye kalkmasın.”

Belçika akıllanmıyor 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Parlamentosu’nda PKK’lılara sergi açtıran, Brüksel meydanlarında propaganda yaptırım, FETÖ’cülere ise saklanacak in tesis eden Belçika’yı da uyardı. Erdoğan, Belçika’nın terör saldırısına maruz kalmasına rağmen, teröre mesafe koyamadığını ifade ederek, “Belçika şu anda bu işin adeta önemli bir merkezi sadece PKK değil, FETÖ’nün de önemli bir merkezi. Camilerimiz kundaklanıyor. Kimsede bir duyarlılık söz konusu değil. Kısa bir süre önce çok ciddi bir terör eylemiyle karşı karşıya kaldılar. Ama bunun devamı gelir. Bugün bize yarın onlara” dedi.

Editör: TE Bilisim