Misk kedisi nedir, nesli tükendi mi? soruları yoğun olarak araştırılan konular arasında yerini aldı. Dünyaya yayılan corona virüs salgını sonrası insanlar evlerine çekilirken doğa da kendine gelmeye başladı.30 yıldır dünyada görünmeyen misk kedisi, sokağa çıkma yasağı ilan eden Hindistan’da görüldü. Misk kedisinin video görüntüsü sosyal medya üzerinden milyonlarca kez paylaşıldı. Peki Misk kedisi nedir, nesli tükendi mi? İşte Misk Kedisinin özellikleri, türleri, yaşam koşulları, nerede yaşar hakkında bilgi.

MİSK KEDİSİ NEDİR, NESLİ TÜKENDİ Mİ?

Misk kedisi nesli tükenme tehlikesinde olan bir türdür.

Misk Kedisi;

Memeliler sınıfının, kedimsiler üst familyasındandır. Birçok yönüyle kediye benzese bile yırtıcı bir hayvandır. Özellikle kafa yapısı ve vücudunun yumuşak bölümleriyle kediye çok benzer. Yüzü ve vücudu kedininkinden daha uzun, bacakları daha kısadır, pençeleri bazen içeri çekilebilir. Diş sayısı normal kedilerin diş sayısından daha fazladır. Misk kedisinin boyu kuyruğu dışında yaklaşık 76 cm, kuyruğu ise 50 cm’dir.

Tüyleri kahverengimsi gri olup siyah çizgiler ve beneklerle kuyruğunda halkalar vardır. Kuyruğuna yakın bir yerdeki bezlerden çıkan güzel kokusuyla ünlüdür. Hindistan miskkedisi de yaklaşık aynı büyüklüktedir; Burma miskkedisi daha küçüktür. Miskkedileri içinde en küçüğü Hindistan’da yaşar; boyu yaklaşık 53 cm, kuyruğu 38 cm’dir. En iyi bilineni Hindistan’da palmiye miskkedisi olup boyu kuyruğu dışında yaklaşık 56 cm, kuyruğu ise 48 cm’dir. Genellikle palmiye ağaçlarında ve yerlilerin evlerinin sazlarla örtülü damlarında yaşar. Kümes hayvanlarına saldırır, küçük sürüngenlerle, kuşlarla ve hamam böcekleriyle beslenir. Hindistan’ın güneyinde çoğu yerde evcilleştirilmiştir. Muz, haşlanmış pirinç, ekmek, süt yerler. Bilinen öteki türler: Kara palmiye miskkedisi, firavun faresi, jenet, fussa. Miskkedisigiller, (Lat. Viveridae). Omurgalı hayvanlardan Memeliler Sınıfının, Etçiller takımının, Kedimsiler üst familyasına giren bir familyası. Kedi ve sansara benzeyen gövdeleri uzundur. Bazı türleri tırnaklarını pençesinin içine çekebilir. Cinsiyet organlarının yanında bulunan bezden koyu kahverengi bir sıvı salgılarlar. Bu sıvıdan parfüm yapımında yararlanılır. Başlıca türleri: Afrika miskkedisi, Asya miskkedisi kara palmiye miskkedisi, firavun faresi, jenet, fusşa.

Editör: Haber Merkezi