17-25 Aralık darbe girişimi ile milli iradeye kast etmeye çalışan Fethullahçı Terör Örgütü’nün, finans, yargı ve emniyet ayağına yapılan operasyonlar, milyarlarca dolara yön veren örgütün sistemini açığa çıkarıyor. Bu doğrultu da örgütün Konya’da bulunan Gevher Sultan Eğitim, Araştırma, Sağlık ve Kültür Vakfı (GESAV) ve Mevlana Üniversitesi’nde, Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu’nca yapılan araştırmalar, FETÖ’nün himmet ile sisteminin çalışma şeklini ve para havuzunun büyüklüğünü bir kez daha gözler önüne serdi.

Toplu makbuz

Yapılan incelemeler doğrultusunda, çoğunlukla herhangi bir şirkette ortaklık kaydı olmayan kişilerin özellikle üniversitenin faaliyetine başladığı 2010’da yoğun olarak vakfa belirli aralıklarla toplu makbuz karşılığı nakit bağışlar yaptığı tespit edildi. Bu şekilde 20 bin liradan 108 bin liraya kadar farklı tutarlarda bağış yapan çok sayıda üniversite çalışanı olduğu belirlendi.

Muhasebeciye bak

Üniversite ve vakıfa çalışanlar üzerinden aktarılan binlerce liralık bağışlar ekiplerin dikkatinden kaçmadı. Vakfa bağış yapanlar listesinde adı geçen, FETÖ/PDY’ye bağlı bir şirketin okulunda muhasebecilik yapan A.K’nın da incelenen hesaplara göre, vakfa belirli aralıklarla 20 bin lira nakit bağışta bulunduğu tespit edildi. GESAV’da bir yıl muhasebeci olarak çalışan R.K’nın ise kendi ve eşi adına toplam vakfa 37 bin lira bağış yaptığı belirlendi.

Hazine bağışlamışlar

Aylık gelirleri 2 ile 3 bin lira arasında değişen üniversite çalışanlarından A.A’nın toplam 24 bin lira, R.Ç’nin 20 bin lira, R.U’nun 45 bin lira, F.D. ile eşinin 24 bin lira, ise M.Y’nin 23 bin lira bağışta bulunduğu tespit edildi. Mevlana Üniversitesi çalışanları arasında, toplamda 108 bin, 91 bin, 67 bin, 55 bin, 52 bin, 47 bin lira nakit bağışta bulunanlar yer alıyor.

Yöneticilerin kontrolünde

Kurul, kayyım atanan 2 kurumdaki usulsüzlüklere hazırladıkları raporda yer verdi. Yapılan değerlendirmede, 2-3 bir lira maaş ile çalışanların, 20 bin lira ve üzerindeki bağışlarının mantıkla izah edilemeyeceği ifade edildi.  Raporda, çalışanlar tarafından nakit olarak vakfa yatırılan tutarların, vakfın kurucu ve yöneticilerinin kontrolünde himmet, burs, kurban, zekat, fitre gibi adlar altında toplanan veya toplatılan paralar olduğu yönünde müfettişlikçe kanaat oluştuğu aktarıldı.

Editör: Haber Merkezi