Görüşülen ilk cemaatler arasında Menzil ve Süleymancılar var. Görüşmeler Diyanet’in kurumsal kimliğiyle değil, tanıdıkları olan çevreler üzerinden yapılıyor. Kurulan temasın adı ise “zemin yoklama.” Fetullah Gülen yapılanmasının 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hem cemaatlerde, “Biz de paralel yapı olarak adlandırılıp ötekileştirilir miyiz?” kaygısı oluştu. Kamuda ise, “Bu yapılar da bizim için bir tehdit olur mu?” Bu soru işaretleri üzerine Diyanet, yasadan kaynaklanan görevini yerine getirip cemaatlerle temas kurma kararı aldı. Diyanet bu yapılarla iletişim kuracak ve iç işleyişleri ve yapılanmaları hakkında daha doğru kaynaklardan elde edilmiş bilgilere sahip olacaktı. Hatta bir süre önce “Dini Sosyal Teşekküller Komisyonu” da oluşturdu. Ancak bu komisyon da beklenen adımları atamadı.

“Muhataplık nasıl kurulacak?”

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında bu cemaatlerle görüşülmesi konusunda daha net bir fikir birliği oluştu ama bunun yönteminin nasıl olacağı bir türlü belirlenemiyordu. Bu noktada da en önemli sorun “nasıl muhataplık kurulacağı” oldu. Aslında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yasayla tanımlanan görevleri arasında geleneksel dini teşekküllerle, sosyolojik olarak ortaya çıkmış kurumlarla iletişim kurma ve onların dini söylemlerini tanıma var. Fakat bunun nasıl yapılacağı bilinmiyordu. Kurum içinde yetkililer arasında yapılan görüşmelerde, Başkanlığın bu cemaatleri doğrudan kurumsal olarak muhatap alması doğru bulunmadı. Bu durumda iletişimin nasıl kurulacağını belirlemek zaman aldı. Sadece bu değil, hangi cemaatlerle görüşülüp hangileriyle görüşülmeyeceği de önemliydi. Sonunda belirlenen kriterlerden biri, bu cemaatlerin toplum tarafından benimsenmesi oldu. Bir diğeri ise, “kriminal olmayan yapılar”ın seçilmesi olarak belirlendi.

“Zemin yoklama”

Temas kurulması için ise, Diyanet İşleri Başkanlığı içinde bu cemaatle “tanışıklığı” olan isimlerin devreye sokulması yöntemi benimsendi. Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinin verdiği bilgilere göre bu temaslar için şu anda yapılabilecek tek tanımlama “zemin yoklama”. “Siz kendinizi nasıl anlamlandırıyorsunuz?”, “Türkiye’deki dini hayatın akışı konusundaki düşünceniz nedir?”, “Siz nasıl bir yapısınız?” Bu sorular, zemin yoklama çerçevesinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görüşmeye başladığı cemaatlere sorduğu sorulardan sadece bazıları. “Bu çevrelerle teması olan bazı arkadaşlar zemin yoklama şeklinde görüşmeleri yürütüyorlar.” Bazı cemaatlere Diyanet’ten isimler gidiyor, bazıları ise Diyanet’e temsilcilerini gönderiyor. Görüşülen ilk cemaatler arasında ise Menzil ve Süleymancılar yer alıyor. Yapılan görüşmeleri Diyanet İşleri Başkanlığı kendi içinde değerlendirecek.

Risale-i Nur cemaatleriyle de toplantı yapıldı

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı cemaat ve tarikat buluşmaları çerçevesinde Başkan Yardımcısı Prof. Hasan Kamil Yılmaz, Risale-i Nur cemaatinin temsilcileriyle geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bir araya geldi. Beşiktaş’taki Ertuğrul Tekke Camii’nde gerçekleşen toplantıya Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin talebeleri de katıldı. Nesil Grubu’nu temsilen Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri’nin talebelerinden Mehmet Fırıncı, Hizmet Vakfı Grubu’nu temsilen Hüsnü Bayramoğlu, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı, ‘Yazıcılar’ olarak bilinen Hayrat Vakfı, Meşveret Grubu ile Arslanbey Eğitim ve Kültür Vakfı yetkililerinin katıldığı buluşma sohbet havasında geçti.

FETÖ’YE KARŞI ÖNERİLER

Sıcak bir ortamda gerçekleşen buluşmada, FETÖ’nün Risale-i Nur camiası özelinde İslam’a verdiği zarar masaya yatırıldı. Yılmaz, dini istismar eden FETÖ benzeri ihanet şebekelerinin ortaya çıkmaması için neler yapılması gerektiği konusunda Risale-i Nur temsilcilerine düşüncelerini sorup tek tek not aldı. Risale-i Nur temsilcileri ise Bediüzzaman’ın izinden giden hizmet kurumlarının FETÖ elebaşı Fetullah Gülen liderliğindeki ihanet şebekesiyle karıştırılmasından dert yandı. Yılmaz da dini hayata katkı sunan sivil dini yapıların FETÖ’yle bir tutulmasının yanlışlığına vurgu yaptı. Toplantıda ayrıca Bediüzzaman’ın hayali olan Medresetüzzehra Üniversitesi projesi de gündeme geldi. Bediüzzaman’ın bu vasiyetinin yerine getirilmesi talebi Diyanet yetkilisine iletildi. Bediüzzaman’ın talebeleri, Risale-i Nur eserlerinin basılmasına ilişkin de Diyanet’e teşekkürlerini iletti. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez başkanlığında tüm cemaat ve tarikat temsilcilerinin davet edilmesiyle geniş katılımlı bir toplantı düzenlenmesi hedefleniyor. FETÖ’nün ihanetinden sonra Görmez, Türkiye’deki diğer dini sivil yapılar ve cemaatlerle bir araya geleceklerini açıklamıştı.

TOPLANTIYA ANLAMLI MEKAN

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminden bu yana hedef tahtasına oturtulan cemaat ve tarikatlarla istişare toplantıları için mekan olarak Beşiktaş’taki Ertuğrul Tekke Camii tercih edildi. Tarihi cami, Sultan İkinci Abdülhamid Han tarafından Şazeli Tarikatı Medenî Kolu’nun kurucusu Trablusgarblı Şeyh Hamza Zafir adına yaptırıldı. Ertuğrul Tekke Camii, tekke, misafirhane, türbe ve kütüphane gibi bölümleriyle külliye şeklinde inşa edildi.

Editör: TE Bilisim