İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara’da gazi ve gazi aileleri ile bir araya geldiği yemek programında konuştu.

Soylu’nun açıklamalarından satır başları:

“Suriye’nin huzura kavuşması, orada ‘güvenli bir alan’ oluşması, gönüllü geri dönüşleri hızlandırmaktadır.

Geçen yıl 268 bin düzensiz göçmen yakaladık. Bu yılki sayı şimdiden 270 bini aştı. Türkiye’de geçici koruma statüsüyle bulunan Suriyeli sayısı 3 milyon 600 bini aştı. Türkiye’deki Suriyelilerin ilkokuldaki okullaşma oranı yüzde 96,3. Mülteciler için dünya genelinde ilkokullardaki okullaşma oranı ise yüzde 61.

‘Türkiye’nin düzenli göçü yönetmedeki temel politikası “geri göndermeme” ilkesine sadık kalmak. Suriye’nin huzura kavuşması, orada ‘güvenli bir alan’ oluşması, gönüllü geri dönüşleri hızlandırmaktadır. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla oluşturduğumuz güvenli ortam sayesinde, bugüne kadar 354 bin Suriyeli gönüllü olarak yaşadığı yere geri dönmüştür. Dolayısıyla Batı’daki kafa karışıklığının aksine, Suriye kaynaklı göçte Türkiye’nin attığı her adımın stratejik bir anlamı olduğunun, hiçbir şeyin tesadüfi gelişmediğinin bilinmesini isterim.”

PKK’ya yönelik operasyon sayısı 90 bin 513

“Bir yandan uzun yıllardır mücadele ettiğimiz PKK, diğer yandan rehavete kapılmanın yanlış olacağı DEAŞ, öte yandan terör örgütlerinin beta versiyonu olarak tanımladığımız FETÖ ve yine Türkiye’deki geçmişleri eski olan, daha ziyade kiralık suikast örgütleri gibi çalışan DHKP-C ve aşırı sol örgütler… Türkiye bugün başta PKK/YPG olmak üzere tüm bu örgütlere karşı operasyon halindedir. Bu örgütlerin simbiyotik ilişkilerini hiçbir daim gözden kaçırmamak lazım.

Sadece bu yıl, bugün itibarıyla PKK’ya yönelik gerçekleştirdiğimiz operasyon sayısı 90 bin 513’tür. Bir kıyaslama olması açısından söylemek isterim ki 2017 yılının tamamında bu sayı 60 bin 733’tü. PKK içindeki eleman sayısı 600’ün altına geriledi. Son 2 yılda örgütün dağ kadrosu yüzde 78 geriledi.

Editör: TE Bilisim