Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, katıldığı bir televizyon programında cuntacı Fethullahçı Terör Örgütü’nün darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından yargı, TSK, emniyet ve tüm devlet kurumlarında 50 bine varan tasfiyelere yönelik çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

“Tespit çalışmaları sürüyor”

Türkiye’nin en önemli gündem maddesinin darbe girişimi olduğunu aktaran Kurtulmuş, FETÖ’ye yönelik uzun süredir devlet kurumlarının alarmda olduğu ve çeşitli çalışmalarla örgüt üyelerinin tespit edildiğini aktararak, “Bu örgüt, devleti yıkmaya teşebbüs eden, devleti ele geçirmeye teşebbüs eden bir terör örgütü olarak ortak mücadele edilmesi şart olan bir örgüt olarak görüldü. Bu anlamda devletin güvenlik belgelerinin içerisine girmiş olan bir örgüttür. Bir yapılanmadır. Bununla ilgili olarak bu sadece AK Parti’nin ya da mevcut hükümetin bir işi değildir, bir devlet güvenlik konseptinin çerçevesinde alınması gereken bir konudur” diye konuştu.

“Elimizde raporlar var”

Uzun süredir devletin içine sızmış örgüt üyelerine ilişkin raporların kendilerine ulaştığını belirten Kurtulmuş, tasfiyelerin bu çerçevede yapıldığının altını çizerek, “Her kurum ve kuruluşumuzun içerisinde bu örgütle bir türlü irtibatı, iltisakı olan bireyler tespit ediliyor. İlgili raporlar çerçevesinde listeler zaten hazırlanmış durumdaydı ama bunu yaparken de sadece bir çevreye mensubiyetten dolayı insanların işinden gücünden edilmesi değil, bir örgüte intisapları dolayısıyla böyle bir kararın alınması gerekiyordu” şeklinde konuştu.

“Hepsi yargılanacak”

Görevden alınan yaklaşık 50 bin kişinin içindeki FETÖ’cülerin yargı karşısına çıkacağını diğerlerinin ise çeşitli soruşturmalara tabii tutulacağının bilgisini paylaşan Kurtulmuş, “Bunlarla ilgili tabii ki bir kısmıyla ilgili adli soruşturmalar yapılacak. Şu anda kamu kurum ve kuruluşlarındaki açığa alınmalar, her kurumun kendi bünyesindeki disiplin soruşturmaları kapsamında açığa alınmalardır. Bu insanların aralarından bir kısmı da örgütle intisapları ortaya konularak adli soruşturmaların konusu olacaklardır” ifadelerini kullandı.

“Partilerin desteği gerek”

Kamuoyunun darbecilere yönelik ortak beklentisi olan idam düzenlemesine değinen Kurtulmuş, milletin talebinin göz ardı edilemeyeceğini diğer partilerinde desteğiyle kanun çıkarılabileceğini işaret ederek, “Bununla ilgili olarak bunun bir de eskiye doğru yürütülmesi bakımından anayasaya geçici madde olarak bunun konulması gerekir. Bununla ilgili olarak da AK Parti’nin grup sayısı yeterli değil. Bu, Meclis gündemine gelir, Meclis gündeminde bunlar tartışılır, eğer Meclis bunu olgunlaştırırsa bu adım atılmış olur. Bu, bir toplumsal taleptir. Henüz şu anda hükümetin gündemine gelmiş böyle bir çalışma yok. TBMM’ye gelmiş bir çalışma yok ama nihayetinde siyaset, toplumsal taleplere karşı sağır, duyarsız kalamaz” değerlendirmesinde bulundu.

“Neyin kanıtını istiyorlar?”

15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ’cü cuntanın elebaşı Fethullah Gülen’in iade talebine yönelik olarak delil talep eden ABD’nin tutumuna sert çıkan Kurtulmuş, “Daha ne delil verelim? 208 kişinin katili olan bir örgütten bahsediyoruz. TBMM’nin üstüne bomba atmış, cani bir örgütten bahsediyoruz. Binlerce insanın üstüne ateş açılmış ve 2 bine yakın insanın yaralandığı bir olaydan bahsediyoruz” dedi.

“Gülen teslim edilmeli”

ABD’nin Gülen’i korumaktan vazgeçmesi gerektiği şeklinde değerlendirme de bulunan Kurtulmuş, şunları söyledi: “Gönlümüz arzu ediyor ki Türkiye bu kadar derin bir acıyı yaşarken, bu acı sadece toplumun bir grubunun değil de bütün 79 milyonun derin bir acısıyken bu insanlarımızın beklentilerini Amerikalıların karşılamasını isteriz. Gerçekten dostluğun, müttefikliğin gereği budur.”

Editör: Haber Merkezi