Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadeleye ilişkin konuşan Bakan Gül, 15 Temmuz işgal girişiminden beri bütün kurumların terör örgütüyle etkin bir mücadele sürdürdüğünü söyledi. FETÖ ile mücadelede kararlılık vurgusu yapan Gül, “Hem yargı hem diğer kurumların yaklaşımı burada asla rehavete kapılmama yönündedir. Birçok sokak hadisesi, terör hadisesinin arkasında bu örgütün olduğu açık. Mücadelemizin çok kararlı bir şekilde olması lazım. Kripto olan bir şeyde hepsi deşifre oldu gibi yaklaşım olmaz. Çok önemli deşifreler oldu ama bir kişi bile olsa teftişler devam etmelidir.” ifadelerini kullandı.

“CEZAEVİ ÇOK ARTIŞ VAR AMA…”

Adalet Bakanı Gül, yeni cezaevi inşaatları ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Suça karışan suç örgütü gibi hareket eden kim varsa, bu konuda suçlularla ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade eden Bakan Gül, “Cezaevi inşaatları devam ediyor. ‘Cezaevlerinde çok artış var bir taraftan boşaltalım’ gibi bir yaklaşım doğru değil. Buna yönelik tedbirleri almak lazım. Ama bu hususta bizim çalışmalarımız var. Temel yaklaşım cezaevleri çok sıkıştı değil, ceza adaletinde bir düzenleme yapılabilir mi gibi düzenleme olabilir. Toplumda cezasızlık algısı devlete güveni de ortadan kaldırıyor.” dedi.

TOPLUMUN HASSASİYETİNE GÖRE DÜZENLEMELER YAPILACAK

Af tartışmaları hakkında konuşan Bakan Gül, “Bizim yapmış olduğumuz çalışma ceza adaletini sağlamak adına, alınan kararlar uygulamalar ne yöndedir? İdeal adalet, ceza adaleti üzerine çalışıyoruz. Hırsızlık yapıp ne de olsa çıkacağım diyorsa ve çıkıyorsa da, buna benzer… Çalışmalar tamamlanınca açıklama yapmak doğru olur. Burada ceza adaletini sağlamak. Çağdaş infaz sistemleri. Toplumda yanına kar kalıyor gibi bunları değerlendirdikten sonra kamuoyuyla paylaşılacak. Toplumun hassasiyetlerine göre düzenlemeler yapılacaktır.” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Gül, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“(Torbacı tartışması) Cezaların artırılması Meclis’in takdirinde. Yaklaşım itibariyle, uyuşturucu meselesinde baronlar torbacılar ortak çalışıyor. Bu konuda temel yaklaşım ceza hukukunda müeyyide artırıldı. Nasıl doğru olacaksa değerlendirilecektir. Teknik çalışmayı, analizi yapacağız. Millet adına karar verecek olan Meclis’tir. AK Parti infaz sistemiyle ilgili tüm çalışmaları AK Parti yapar. Tüm siyasi partilerle ortak konsensüste bu yürürlüğe konulabilir.”

BRUNSON’IN TAHLİYESİ 

Adalet Bakanı Gül, FETÖ ve PKK adına suç işlediği gerekçesiyle 35 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada, yattığı süre göz önünde bulunarak adli kontrol şartıyla serbest bırakılan ABD’li papaz Brunson’un tahliyesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Gül, “Biz bu konuda Brunson ile kararda Türk yargısı tarafından verilmiş bir karar. Bu kararı gerekçesiyle göreceğiz. Türk yargısı hiçbir talimata boyun eğmez. Kararını dosyalar kapsamında verir. Savcı 30 yıl istedi… Savcının talebi bir iddiadır. Mahkeme farklı değerlendirebiliyor. Biz yargılama makamı değiliz. Gerekçeyi gördüğümüzde sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilir. Diğer yargılamalarla hiçbir ilgisi yoktur. Her dava o dosyayla ilgili karar verilir. Kimse Türk yargısına talimat veremez. Bu davada Brunson tahliye olmuş değil, mahkum olmuştur. Yargıtay boyutuyla da süreç devam edecektir.” diye konuştu.

“ABD’DEN OLUMLU BİR NETİCE BEKLİYORUZ”

ABD’DEN İADE TALEPLERİ: Bizim istediğimiz gibi neticelenmiş değil. Türk yargısının talebinin karşılanması konusunda beklentilerimizi ifade ediyoruz. Dosyalarımızın yargı mercilerine intikal ettirilerek gereğinin yapılmasını istiyoruz. ABD’nin yapması gereken adımları bekliyoruz, sonuna kadar takipçisi olacağız. Biz sonuna kadar takipçisi olacağız. Hukukun yerine gelmesini bekliyoruz. Her türlü çabamızı sürdürüyoruz. Sunduğumuz deliller çerçevesinde ABD’den olumlu bir netice bekliyoruz.

HALK BANKASI VE HAKAN ATİLLA: Burada açılmış bir dava yok. Milli bankamızın itibarı anlamında dikkat etmemiz lazım. Bu konuyla ilgili de biz haksız bir yargılama olduğunu dile getirdik. Süreci beraber takip edeceğiz. Yargılama süreci var, temyiz boyutu vs. ayrıntılı bir süreci var. Türk vatandaşına karşı yapılan haksızlığın sona erdirilmesi beklentimiz.

TÜM BOYUTLARIYLA AYDINLATILACAK

İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen Cemal Kaşıkçı olayı hakkında konuşan Bakan Gül, “İade talepleri soruşturma aşamasında savcının, kovuşturma aşamasında hakim talebiyle oluyor.” dedi. Olayla birlikte soruşturmanın başladığını ve incelemelerin devam ettiğini belirten Bakan Gül, “Savcılık delillerle ilgili bir ihtiyaç duyarsa savcılık iade sürecini işletebilir. Bu konuyla ilgili soruşturma gizli bir şekilde ilerliyor. Bu konu savcılıkça neticelenmeden bir şey söylemek güç. Suudi makamlar da ölümle sonuçlandığını dile getirdiler. Tüm boyutlarıyla aydınlatılacaktır.” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ERDOĞAN’IN ÇAĞRISI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün partisinin grup toplantısında Suudi Arabistan’a yaptığı, “18 tutuklunun yargılanmasının İstanbul’da yapılması” teklifini değerlendiren Gül, “Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine bu kişilerin İstanbul’a iadesiyle ilgili bir konu. Bu uluslararası toplumun bu konunun aydınlatılması konusunda iradesi var. Bu çağrı cevapsız kalmayacaktır. Cumhurbaşkanımızın çağrısı büyük ses getirdi.” dedi.

DANIŞTAY’IN ANDIMIZ KARARI

Bakan Gül, Danıştay’ın “Andımız” kararına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“2013’te açılmış bir dava, niye bu kadar geldi? Makul bir soru. Baştan beri çok konuşuldu. Herkes fikrini söyledi. Biz burada yürütmenin yerine geçerek, MEB’in bir uygulaması var. Yargılamada devam eden bir süreçtir. Türklük kimliğiyle ilgili kimsenin bir şeyi olmaz. İçerikle ilgili bir itiraz söz konusu değil.”

“HAYVANLARA EZİYET GÖSTERENLERE HAPİS CEZASI GELECEK”

Hayvan hakları konusunda geniş kapsamlı bir çalışma yapılacağını belirten Bakan Gül, “Sahipli hayvanlara zarar verilirse dava olabiliyordu. Sahipsiz hayvanlar bir değer değil mi? Biz bu ayrımı kaldırdık. TCK’da bir suç oluşturacak bir düzenleme hazırladık. İdari cezaları artırıcı bir takım düzenlemeler yapıldı. Hayvanlara eziyet gösterenlere hapis cezası gelecek. Orman Bakanlığı da uygulayıcısı. Petshoplar var, diğerleri var. Düzenlemeler yapıldı, yakın zamanda Meclis’te gündeme gelip yasalaşacağına inanıyoruz. Hayvanlar insanlara emanet edilmiş varlıklardır.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim