Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, katıldığı bir televizyon programında  OHAL kararnamesiyle yasalaşan denetimli serbetlik, FETÖ’nün hain planları ve  ABD’nin terörist elebaşı Gülen konusundaki tutumuna yönelik çarpıcı tespitler yaptı.

Terör suçunu kapsamıyor

Denetimli serbestliğin af olarak yorumlamasına sert çıkışan Bakan Bozdağ,  kararnamenin terör ve cinsel saldırılar yüzünden cezaevinde bulunan suçluları kapsamadığının altını çizerek, “Şu anda Türkiye cezaevlerinde 214 bin kişi bulunmaktadır. Bu 214 bin kişinin 99 binini bu uygulama ilgilendiriyor. Denetimli serbestlik bir af değildir. Denetimli serbestlik Batı’da ve ABD’de de var. Türkiye’de de 2005 yılından beri denetimli serbestlik uygulaması var. Denetimli serbestlik af değildir. Denetimli serbestlikte risk analizi yapılacak” şeklinde konuştu.

38 bin kişi yararlanacak

Kanun Hükmündeki kararname sonrası cezaevlerinden tahliyelerin başladığının bilgisini paylaşan Bakan Bozdağ, 38 kişinin değişiklikten yararlanacağını söyleyerek, “Denetimli serbestlikte suça bulaşan tutuklanır. Bu uygulamayı af ile karıştırmayın. İlk etapta yaklaşık 38 bin tahliye olacağını tahmin ediyorum. Küçük yerlerde tahliyeler başladı. Ankara ve İstanbul gibi büyük yerlerde de başlamış olabilir. Herkesin dosyası incelenecek ve kapsama giriyor mu diye kontrol edilecek. Buna çalışmak gerekiyor. Dosyası kabarık olmayanların süratle tahliyesi başladı” bilgisini paylaştı.

Askeri kalkışma imkansız

Bakan Bozdağ, FETÖ’nün 2. Darbe girişimi ilişkin olarak planlarına da konuşmasında geniş yer ayırdı.  Bakan Bozdağ, alçak örgütün hain planlarında yönelik tedbirlerin alınmaya devam ettiğini ancak, tehlikenin henüz geçmediği belirterek, suikast girişimi olabileceğine dikkat çekti ve şöyle devam etti: “10 bin darbeci asker var. Birçok kişi görevden ihraç edildi. Tüm bunların hepsi baktığınızda yeniden böyle bir kalkışmayı imkansızlaştıran adımlardır. Darbenin Türkiye’de bir daha tekrarlanmaması için gerekli adımlar atıldı.

Önlemleri aldık

“Türkiye’de darbe tehlikesini beklediğini, iç savaş beklediğini milletimizle birlikte atlattık. Milletimizin böylesi bir tehlike ile bir daha karşı karşıya kalmaması için gerekli adımlar atılacak. Darbe rüyası bile göremeyecekler artık.Suikast girişimleri her an olabilir. Bunlar geçmişte de oldu. Ama buna karşı gereken güvenlik önlemleri alındı.

ABD’nin başına bela olur

Bozdağ, teröristbaşı Gülen’in iadesi kapsamında ABD ile devam eden müzakerelerde kaydedilen aşamaya ilişkin son bilgileri de aktardı. Bakan Bozdağ, ABD’nin Türkiye’nin talebini önemsediğini ve gerektiğini yapması gerektiğini söyleyerek, Ayın 22’sinde 4 kişilik bir heyetle Türkiye’ye gelecekler. Bizim ABD’ye gidiş tarihimiz henüz netleşmedi. ABD gibi büyük bir devletin güçlü bir istihbarat birimi olduğunu düşünüyorum. Gülen daha önce de dediğim gibi ABD açısından maşa görevini yitirdi. ABD makamları tedbiren tutuklama yapmalıdır. Uzun vadede ABD için de bir tehdit oluşacağı açıktır. ABD eğer iade etmezse Türkiye ile ABD ilişkileri 15 Temmuz öncesi gibi olmayacaktır. ABD iade etmezse Türk halkını kaybeder” değerlendirmesini yaptı.

Editör: TE Bilisim