Yüksek Seçim Kurulu, 4’e karşı 7 oyla İstanbul Büyükşehir Belediye Seçimleri’nin iptali ve yenilenmesine karar verdi. Kararda gerekçe İlçe Seçim Kurulları’nın 298 Sayılı Seçim Kanunu’na aykırı şekimde memur olmayan 19 bin 623 sandık başkanı ve üyesini ataması, bu başkan ile üyelerinde tutanak usülsüzlüğüne imza atması oldu. Kanun dışı sandık başkanı ve üyeleri imza attığı usulsüzlükle 123 sandıkta 42 bin oyu şüpheli hale getirdi.

FETÖ’CÜLER BİLE VAR

İlçe seçim kurullarının atadığı içinde FETÖ’den ihraç edilenlerin, CHP’nin hissedarı olduğu bankada çalışanların da bulunduğu sandık kurulu üyelerinin İstanbul genelinde sandıkların yüzde 8’i sayıldığında Binali Yıldırım’a ait 16 bin oyu çaldığı belgelendi. Memur olmayan sandık kurulu üyeleri oy çalma, oy kaydırma, oyları geçersiz hale getirme, eksik veya pusula verme, usulsüz tutanak düzenleme gibi bir çok yolsuzluğa imza attı. Mülki idarenin verdiği listenin dışına çıkan ilçe seçim kurulları, Yüksek Seçim Kurulu’nun talebine rağmen 19 bin 623 kişinin listesinin nereden, nasıl geldiğini açıklayamadı.

TEK YETKİLİ HSK

Yüksek Seçim Kurulu da kanuna aykırı sandık kurulu görevlendirmelerini yapan ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri ile seçim müdürleri ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Ancak ilçe seçim kurulu başkanı kanuna göre en kıdemli hakimden seçildiği için YSK’nın yetki alanında değil. YSK’nın suç duyurusu sonrasında harekete geçecek olan savcılar, İlçe Seçim Kurulu başkanlarının suç işlediğini tespit ederse bu kez gözler HSK-Hakimler ve Savcılar Kurulu’na çevrilecek. Çünkü, kanuna aykırı şekilde atama yaparak, İstanbul’da oy hırsızlığının önünü açan ilçe seçim kurulu başkanları konusunda tek yetkili mercii Hakim ve Savcılar Kurulu.

YSK DA GÜVENMİYOR

23 Haziran seçimleri konusunda da güven vermeyen ilçe seçim kurulu başkanlarıyla ilgili HSK’nın herhangi bir soruşturma başlatıp başlatmayacağı merak konusu oldu. YSK’nın suç duyurusunda bulunduğu ilçe seçim kurulu başkanlarıyla ilgili ise tasarruf hakkı var. AK Parti’nin kısa süre içerisinde usulsüzlüğe imza atan ilçe seçim kurulu müdürleriyle ilgili olarak YSK’dan talepte bulunması bekleniyor. Ayrıca YSK, yenilenen İstanbul seçimleriyle ilgili olarak sandık kurulu başkan ve üyelerinin listesi, seçime katılan siyasi partilere verilmesi kararıyla ilçe seçim kurullarına güvenmediğini ortaya koydu.

Editör: TE Bilisim