Sırbistan’daki TİKA Belgrad Proje Koordinasyon Ofisinin 26 Ekim 2009’da faaliyetlerine başlamasının ardından kısa sürede ülke geneline yayılan projeleri Türkiye’nin tanıtımına önemli katkı sağlıyor. Alınan bilgilere göre, Sırbistan’da bugüne kadar 223 projeyi hayata geçiren TİKA’nın projelerin yüzde 35’i eğitim alt yapılarının iyileştirilmesi, yüzde 5’i tarım ve hayvancılık, yüzde 16’sı sağlık alt yapı kapasitesinin geliştirilmesi ve yüzde 14’ü de yenileme çalışmalarından oluşuyor. TİKA, sosyal, ekonomik ve kültürel alanda yürüttüğü çalışmalarla toplumlar arasında kalıcı barışı ve birlikte kalkınmayı hedefliyor.

Ortak kültürel mirasa sahip çıkılıyor

Sırbistan’da ortak kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla çalışmalar yürüten TİKA, yaklaşık bin yıllık Ram Kalesi’nin sur ve kulelerindeki yapısal bozulmaları gidererek tarihi öneme sahip kalenin orijinal haline uygun korunması için gerekli yenileme çalışmalarını başlattı. Sultan II. Bayezid’in 1483’te yeniden inşa ettirdiği Ram Kalesi’ni ışıklandırma çalışmaları da daha önce TİKA tarafından yapılmıştı. Sırbistan makamlarıyla iş birliği sonucu tespit edilen tarihi eserlerin korunması için yenileme projeleri hazırlayan TİKA, bu doğrultuda eserlerin korunması ve yaşatılması için gerekli bakım ve onarım çalışmaları yapıyor. TİKA, başta Ram Kalesi olmak üzere, Syenitsa’daki Valide Sultan Camisi, Belgrad’daki Sokullu Mehmet Paşa Çeşmesi ve Damat Ali Paşa Türbesi ile Kalemeydan Küçük Merdivenler’in yenileme çalışmaları yürütüyor ve projelerin tamamlanmasının ardından bölgenin turizm potansiyelini artırmayı hedefliyor.

Eğitim projelerine destek

Sırbistan’da eğitim hizmetlerinin kalitesinin artırılması amacıyla her yaştan çocuğa yönelik çalışmalar yürüten TİKA, eğitim alanında hayata geçirdiği 60 projeyle yaklaşık 30 bin öğrencinin eğitim olanaklarının gelişmesine destek oldu. TİKA, bu kapsamda köklü geçmişe sahip Kral 1.Petar Okulu, Raşka İlkokulu, Novi Pazar Tekstil ve Deri Tasarımı Okulu başta olmak üzere 12 okul inşaatı, 15 okul tadilatı ve 27 okulun donanıma destek verdi. TİKA, 15 Temmuz gecesi Türkiye’de yaşananları ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasını Sırbistan’da anlatmak için Novi Pazar ve Belgrad şehirlerinde çeşitli etkinlikler yaptı.

Editör: TE Bilisim