Yusuf Şimşek / Hamburg

Türkiye kamuoyu, Türkiye’de terörle etkin bir şekilde mücadele edebilmek adına ilan edilen Olağanüstü Hal’i, “antidemokratik” diyerek eleştiren, Avrupa Parlamentosu’nun, OHAL’i 6. kez uzatan Fransa’yı ve G-20 zirvesini ‘barışçıl’ bir şekilde protesto eden göstericilere sert şekilde müdahale eden Almanya’ya ne gibi yaptırımlar uygulayacağını merakla takip ediyor.

FRANSA’NIN OHAL GEREKÇESİ “TERÖR”

Türkiye Hükümeti’nin PKK ve FETÖ terörüne karşı etkin bir şekilde mücadele edebilmek adına ilan ettiği OHAL, AB ve kurumlarını oldukça rahatsız etti. Öyle ki AP’nin Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerini askıya alınması gerekçelerinden biri de bu konu oldu. Oysa AB’nin en büyük iki devletinden bir olan Fransa’da 13 Kasım 2015 tarihinden beri OHAL

rejimi hâkim. Önceki gün tam 6. kez uzatılan OHAL’in uzatılma gerekçesi ise Türkiye ile aynı: Terör. OHAL’i 1 Kasım’a kadar uzatmayı öngören tasarı 13’e karşı 137 oyla kabul edildi. 130 kişinin öldüğü Paris saldırıları sırasında ilan edilen OHAL, daha önce 5 kez uzatılmıştı. AB üyesi emperyalist Fransa için geçerli ve kabul edilebilir bir sebep olan terör, Türkiye için nedense kabul görmüyor.

MAHKEME İZNİ OLMADAN ARAMA YAPABİLİYORLAR

Fransa’daki OHAL uygulaması ile mahkeme kararı olmaksızın ev ve iş yerlerinde, kişilerin üstlerinde, çantalarında ve araçlarında aramalar yapılabiliyor. Arama emrine uymayanlar, üç ay hapis ve 3 bin 750 avro para cezasına çarptırılıyor. Valilik kararıyla şüpheli görülen yerlerde bilgisayar ve cep telefonlarındaki veriler incelenebiliyor. Önlemler kapsamında ev hapsine alınanlar ve hücrede kalan mahkûmlar, kendilerine zarar vermemeleri ve kaçmamaları için 24 saat kamerayla takip ediliyor. İdari tedbirler arasında terör tehdidinin azaltılması için meclis kontrolünün kuvvetlendirilmesi de bulunuyor. Bu kapsamda olağanüstü hal uygulamalarının etkinliğini arttırmak ve kontrolünü sağlamak için bir komisyon kurulacak. Yasaya göre, gerekli görüldüğü durumlarda toplantı ve mitingler iptal edilebilecek. OHAL çerçevesinde şüpheli bulunan kişilerin trafiğe çıkışı yasaklanabilecek.

ALMANYA’DAN “BARIŞÇIL” GÖSTERİLERE BİBER GAZLI MÜDAHALE!

Almanya’nın Hamburg kentinde başlayan G20 Liderler Zirvesi’ne karşı yapılan gösterilere Alman polisinin müdahalesi oldukça sert oldu. Hamburg polisi, göstericilerin içinde yüzünü kapatan bine yakın kişinin bulunduğu gerekçesiyle yürüyüşü durdurdu. Polisin hoparlörlerle yaptığı, yüzlerini açma çağrısına uymayan göstericiler polise tamamen barışçıl materyaller olan “maytap, taş, şişe ve çeşitli maddeler” attı. Bunun üzerine polis, göstericilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Hamburg polisinden yapılan açıklamada, olay yerinde bulunan Polis Sözcüsü Timo Zill’in ve bir polisin, göstericilerin saldırısına uğradıkları ve yakındaki bir ambulansa sığındıkları ifade edildi. Polis, gösteriye 12 bin kişinin katıldığını bildirdi.

G-20 ORGANİZASYONUNU BECEREMEDİLER

Hamburg’da düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi öncesi ve sırasında çıkan olayları engelleyemeyen Almanya’da gösterilerdeki şiddet oldukça arttı. Alman solcularının ve PKK’lıların başını çektiği göstericiler şehri yangın yerine çevirdi. Organizasyon öncesi yeterli güvenli tedbiri almayan Alman yetkililer organizasyonda aksamalara sevep oldu. Hamburg’da güvenlik riski oldukça büyürken Alman polisi, diğer eyaletlerden bölgeye destek birimleri çağırdı. Zirve günü yapılan güvenlik planlarının yetersiz kaldığı gözler önüne serildi.

ASKER SOKAĞA İNDİ, OHAL İLAN EDİLDİ

Alman solcuların ve PKK’lıların başını çektiği göstericilerin özellikler zenginlerin yaşadığı muhitlerde olay çıkarması dikkatleri çekti. Elbchaussee bölgesinde onlarca lüks aracın kundaklanması sebebiyle çıkan yangınlar sonucu şehirde gökyüzünü kara bulutlar kapladı. Altona, Sternschanze ve şehir merkezinde çıkan olayları kontrol edemeyen Almanya Hükümeti çareyi OHAL ilan etmekte buldu. Emniyet tedbirleri kapsamında Alman askerleri de sokağa indi. Emniyet güçlerinin oldukça sert müdahale ettiği gösterilerde çıkan çatışmalarda 200’e yakın polis yaralandı yüzlerce gösterici gözaltına alındı.

Editör: TE Bilisim