Türkiye’deki gelişmeleri değerlendiren Kosova Demokratik Türk Partisi Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Damka, “Sadece Müslüman nüfus için değil Müslüman olmayan Balkan nüfusu da Türkiye’yi yakından takip ediyor. Çünkü istikrarlı bir Türkiye istikrarlı bir Balkanlar demektir” değerlendirmesinde bulundu.

Kosova Demokratik Türk Partisi Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Fikrim Damka, Balkan ülkelerinin Türkiye’deki referandum sürecini çok yakından takip ettiğini belirterek, “Çünkü istikrarlı bir Türkiye istikrarlı bir Balkanlar demektir” dedi. 16 Nisan’da Türkiye’de yapılacak halk oylamasına Balkan ülkelerinin yaklaşımı ve bölgedeki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Damka, Türkiye’deki anayasa değişikliğinin Balkan ülkelerini olumlu yönde etkileyeceğini vurguladı.

“GÖZÜMÜZ, KULAĞIMIZ TÜRKİYE’DE

Damka, istikrarlı bir Türkiye’nin, istikralı Balkanlar anlamına geleceğini ifade ederek, “Gözümüz, kulağımız Türkiye’de” diye konuştu. Türkiye’deki olası istikrarsızlığın Balkanlar’ın istikrarsızlığı anlamına geldiğini söyleyen Damka, şöyle devam etti: “15 Temmuz’da da Türkiye’yi yakından takip ettik. Çünkü fazlasıyla bizi etkileyecek bir olaydı. Türkiye’nin istikrarsızlaştırılması, Balkanlar’a ilgisinin azaltılması, farklı güçlerin Balkanlar’la ilgilenmesi anlamına gelecekti ve bu da farklı savaşların ortaya çıkmasına neden olacaktı. Dolayısıyla Türkiye’de olup bitenler Balkanlar’da yakından takip ediliyor. Bu sadece Müslüman nüfus için değil Müslüman olmayan Balkan nüfusu da Türkiye’yi yakından takip ediyor. Çünkü, İstikrarlı bir Türkiye istikrarlı bir Balkanlar demektir.”

“TÜRKİYE, BALKANLAR İÇİN MODEL OLABİLİR”

Damka, Türkiye’de halk oylamasıyla birlikte gelecek anayasa değişikliğinin kendileri için de bir örnek teşkil edeceğini belirtti. Birçok konuda Türkiye’yi model aldıklarını ifade eden Damka, “Türkiye’deki anayasa değişikliğinin Balkan ülkeleri üzerinde büyük bir etkisi olacak. Biz zaten birçok şeyde Türkiye’yi model olarak alıyoruz. Çünkü Balkan ülkelerinin de istikrarlı bir siyasi sisteme ihtiyacı var. Ve bunun için çabalıyoruz. Kosova yeni yeni hükümeti oturtmaya çalıştığı için belki şimdi erken ama daha sonra Türkiye’deki sistem değişikliğinin bizim için iyi örnek olacağından eminim” ifadelerini kullandı. Damka, PKK ve FETÖ’nün Avrupa’da “hayır” kampanyası yürütmesine ve Avrupa’nın bu örgütlerin çalışmalarını desteklemesine karşın Balkanlarda böyle bir olayın yaşanmadığını söyledi. “BALKAN ÜLKELERİ FETÖ’YÜ BİTİRMEK ZORUNDA” Damka, “üzülerek” Balkanlar’daki FETÖ yapılanmasının devam ettiğini söyledi. Balkan hükümetlerinin bu yapılanmanın önüne geçmek için bir takım önlemler aldığını fakat bunların yeterli olmadığını dile getiren Damka, “Balkan ülkelerinin kendi gelecekleri için acil önemler alması gerekiyor. Aksi takdirde Türkiye’deki girişimin benzeri Balkanlar’da yaşanabilir” dedi.

Editör: TE Bilisim